settings icon
share icon
Pitanje

Zašto se zajednički život pre braka smatra životom u grehu?

српски

Odgovor


Na ovo pitanje bi se mnogo lakše moglo odgovoriti ako bi Biblija jasno objavila na primer nešto kao: „Zajednički život pre braka ili van braka je život u grehu“. Pošto Biblija ne daje takvu definitivnu izjavu, mnogi (uključujući i neke koji se izjašnjavaju da su hrišćani) tvrde da zajednički život van braka nije život u grehu. Razlog zbog koga Biblija ne daje jasnu izjavu u vezi toga je možda to što u biblijska vremena je bila prava retkost neko da živi nevenčano, posebno među Jevrejima i hrišćanima. Za potrebe ovog članka, kada govorimo o zajedničkom životu, mislimo na zajednički život u smislu da živimo kao muž i žena, uključujući seksualne odnose, bez braka. Ne mislimo na muškarca i ženu koji žive u istoj kući bez seksualnih odnosa.

Iako Biblija ne daje eksplicitnu izjavu o životu u grehu u izvanbračnoj vezi, to ne znači da Biblija potpuno ne govori o ovom pitanju. Umesto toga, neophodno je da spojimo nekoliko tekstova iz Svetog pisma i iz njih izvučemo princip da je svaka seksualnost izvan braka jednog muškarca i jedne žene greh. Postoje brojni spisi koji objavljuju Božju zabranu seksualnog nemorala (Dela 15:20; 1. Korinćanima 5:1; 6:13, 18; 10:8; 2. Korinćanima 12:21; Galatima 5:19; Efešanima 5:3; Kološanima 3:5; 1. Solunjanima 4:3; Juda 7). Grčka reč koja je u ovim stihovima prevedena kao „seksualni nemoral” ili „blud” je porneja i znači bukvalno „nezakonita požuda”. Pošto je jedini oblik zakonite seksualnosti brak između jednog muškarca i jedne žene (Postanje 2:24; Matej 19:5), onda je sve van braka, bilo da je u pitanju preljuba, predbračni seks, homoseksualnost ili bilo šta drugo, nezakonito , drugim rečima, greh. Zajednički život pre braka definitivno spada u kategoriju bluda — seksualni greh.

Jevrejima 13:4 opisuje stanje braka koje je vredno poštovanja: „Brak neka svi poštuju, supružnici neka budu verni jedno drugome, jer će Bog suditi bludnicima i preljubnicima. Ovaj stih pravi jasnu razliku između onog što je čisto i časno — braka — i onog što je seksualno nemoralno — svega što je van braka. Pošto zajednički život van braka spada u ovu kategoriju, to je greh. Svako ko živi zajedno izvan zakonitog braka, izaziva nezadovoljstvo i Božiju osudu.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Zašto se zajednički život pre braka smatra životom u grehu?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries