settings icon
share icon
Pitanje

Zašto treba da čitamo / proučavamo Bibliju?

српски

Odgovor


Jednostavno rečeno, trebalo bi da čitamo i proučavamo Božiju reč zato što je to Božija reč upućena nama. Druga Timoteju 3:16 tvrdi da je Biblija "bogonadahnuta." Drugim rečima, ona je Božija reč upućena nama. Postoji toliko mnogo pitanja koja su filozofi i ljudi postavili, a na koja je Bog odgovorio u Pismu: Šta je smisao života? Odakle dolazimo? Postoji li život posle smrti? Šta se dešava posle smrti? Kako mogu da odem na nebo? Zašto je svet pun zla? Zašto mi je teško da činim dobro? Pored ovih "velikih" pitanja, ona daje gomilu praktičnih saveta u oblastima kao što su: šta je to što treba da tražim u supružniku? Kako mogu da imam uspešan brak? Kako mogu da budem dobar prijatelj? Kako mogu da budem dobar roditelj? Šta je to uspeh i kako mogu da ga postignem? Kako mogu da se promenim? Šta je zaista bitno u životu? Kako treba da živim da ne bih gledao na prošlost sa žaljenjem? Kako mogu da ugodim Bogu? Kako mogu da dobijem oproštenje? Kako mogu pobednički da se nosim sa nepravednim situacijama i lošim događajima u životu?

Treba da čitamo i proučavamo Bibliju zato što je u potpunosti pouzdana i bez greške. Biblija je jedinstvena među takozvanim "svetim" knjigama na taj način što ne daje samo moralnu pouku i kaže, "veruj mi." Radije, daje nam mogućnost da je testiramo, tako što ćemo proveriti stotine detaljnih proroštava koja je čine, istorijske izveštaje koje je zabeležila i naučnih činjenica o kojima govori. Oni koji kažu da u Bibliji ima greški su zatvorili svoje uši za istinu. Isus je jednom pitao šta je lakše reći: "Tvoji gresi su ti oprošteni," ili "Ustani, uzmi svoj krevet i hodaj." On je zatim dokazao da ima moć da oprašta grehe (nešto što ne možemo da vidimo svojim očima) tako što je izlečio paralizovanog čoveka (nešto što su oni oko njega mogli da vide svojim očima). Slično, nama je data sigurnost da je Božija reč istinita onda kada govori o duhovnim stvarima koje nije moguće da proverimo svojim čulima, tako što se pokazuje istinitom u onim oblastima koje možemo da proverimo (istorijska tačnost, naučna tačnost, i proroška tačnost).

Traba da čitamo i proučavamo Bibliju zato što se Bog ne menja i zato što se ljudska priroda ne menja – ona je relavantna za nas kao što je bila onda kada je napisana. Dok se tehnologija oko nas menja, ljudske želje i priroda se ne menjaju. Dok čitamo stranice biblijske istorije, nalazimo da bilo da se govori o ličnim odnosima ili društvu, "nema ništa novo pod suncem." I dok ljudski rod nastavlja da traži ljubav i zadovoljstvo na svim mogućim pogrešnim mestima, Bog, naš dobar i blagodatan Stvoritelj, nam kaže šta će nam doneti TRAJNU radost. Njegova otkrivena Reč, Pismo, je toliko bitna da je Isus rekao za nju, "Neće čovek živeti o samom hlebu, nego od svake reči koja izlazi iz usta Božijih" (Matej 4:4). Drugim rečima, ako želite da živite svoj život u punoj punini onako kako je to Bog nameravao, slušajte i poslušajte Božiju pisanu reč...bitnija je čak i od hrane!

Treba da čitamo i proučavamo Božiju reč jer postoji toliko mnogo lažnog učenja. Biblija nam daje merilo po kome možemo da odredimo šta je istina a šta ne. Kaže nam kakav je Bog. Ako imamo pogrešnu sliku o Bogu znači da slavimo "idola" ili "lažnog boga." Slavimo nešto što On nije! Biblija nam kaže kako neko istinski stiže na nebo...i to nije po tome da li je dobar ili kršten ili po bilo čemu drugom što RADIMO (Jovan 14:6; Efescima 2:1-10; Isaija 53:6; Rimljanima 3:10f., 5:8; 6:23; 10:9-13). U prilog ovome, Božija reč nam pokazuje koliko nas Bog voli (Rimljanima 5:6-8; Isaija 53:1f.). I kad naučavamo sve ovo, privučeni smo da ga zavolimo zauzvrat (Prva Jovanova 4:19).

Biblija će te opremiti da služiš Bogu (Druga Timoteju 3:17; Efescima 6:17; Jevrejima 4:12). Pomoći će ti da znaš kako da budeš spašen od svojih greha i njihovih krajnjih posledica (Druga Timoteju 3:15). Razmišljanje nad njom i slušanje njenog učenja će doneti uspeh u životu (Isus Navin 1:8; Jakov 1:25). Božija reč će ti pomoći da vidiš greh u svom životu i da ga se rešiš (Psalam 119:9,11). Daće ti vođstvo u životu, čineći te mudrijim od svojih učitelja (Psalam 32:8; 119:99; Priče 1:6). Biblija će te sačuvati da ne protraćiš godine svog života na ono što ne traje i što nije bitno (Matej 7:24-27).

Čitanje i proučavanje Biblije će ti pomoći da umesto privlačnog "mamca" vidiš bolnu "klopku" grešnog iskušenja, tako da možeš radije da naučiš nešto iz tuđih greški nego da ih praviš sam. Iskustvo je sjajan učitelj, ali kada se radi o učenju o grehu, užasno težak je učitelj. Mnogo je bolje učiti iz tuđih greški. Postoji toliko biblijskih ličnosti od kojih se može učiti, i pozitivnih i negativnih primera, kada jedno i drugo dolazi iz života jedne osobe ali u različitim vremenima. Na primer, David, kada pobeđuje giganta Golijata, nas uči da je Bog veći od bilo čega sa čim traži da se suočimo (Prva Samuilova 17). David kad pada u iskušenje i čini preljubu sa Vicavejom, otkriva koliko dugotrajne i užasne posledice "trenutnog zadovoljstva" mogu da budu (Druga Samuilova 11f.). Poznavanje Biblije nam daje pravu nadu i mir kada nam se čini da sve oko nas raspada (Rimljanima 15:4; Psalam 112:7; Avakum 3:17-19).

Biblija nije knjiga samo za čitanje. To je knjiga za proučavanje da bi se mogla primeniti. U suprotnom, to je kao da gutate hranu bez da je sažvaćete a onda da je povratite...ne dobija se hranljiva vrednost. Biblija je Božija reč. Kao takva, ona nas vezuje kao zakon prirode. Možete da je ignorišete, ali ako to činite sebe povređujete, isto kao kad biste pokušali da ignorišete zakon gravitacije. Ne može se dovoljno naglasiti koliko je bitna Biblija za naše živote. Proučavanje Biblije može se uporediti ka kopanjem zlata. Ako se potrudite malo i samo "ispirate kamenje u potoku," naći ćete samo zlatan prah. Ali, ako se potrudite i zaista "zakopate," vaša nagrada će biti veća.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Zašto treba da čitamo / proučavamo Bibliju?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries