settings icon
share icon
Pitanje

Da li je zabavljanje sa nehrišćaninom dobra ideja? Zar Bog to ne može iskoristiti?

Odgovor


Zabavljanje sa nehrišćaninom/kom, je moderna ideja da hrišćanin može da izlazi sa nehrišćankom i obratno, sa ciljem da tu osobu dovede do vere u Hrista. Iako Bog može da iskoristi takve odnose za evangelizaciju, Biblija kaže da naši najvažniji odnosi treba da budu sa vernicima.

Jedan od problema u procenjivanju zabavljanja sa ciljem da se ta osobe dovede do vere, iz biblijske perspektive je taj što u biblijskim vremenima zabavljanje bilo koje vrste nije bilo široko praktikovano. Većina brakova je bila ugovorena. Pa ipak, pošto se na zabavljanje danas često gleda kao na „put“ koji vodi do braka, biblijski principi za brak mogu se primeniti na izlaske, preteču braka.

Biblijsko učenje je protiv braka između vernika i nevernika. U 1. Korinćanima 7:39, Pavle kaže da udovica „ je slobodna da se uda za koga hoće, ali samo za onog koji je u Gospodu“. Pavlova odredba da njen supružnik „je u Gospodu“ je jasna direktiva da treba da se uda za hrišćanina.

Pavle takođe piše: „Ne vucite jaram s nevernicima. Jer, ima pravednost s bezakonjem? Ili kakvo zajedništvo dele svetlo i tama?“ (2. Korinćanima 6:14). Ovde je princip da blisko druženje sa nevernicima često vodi do kompromitovanja vere. Da budeš u romantičnoj vezi sa nevernikom, je traženje nevolje. „Ne zavaravajte se: ’Loše društvo kvari dobre običaje‘“ (1. Korinćanima 15:33).

Šta je sa onim slučajevima u kojima je hrišćanin izlazio sa nehrišćaninom, a nehrišćanin je poverovao u Isusa? Mi slavimo Gospoda za svako obraćenje, ali činjenica da je Bog izabrao da spase nekoga ko je izlazio sa hrišćaninom ne dokazuje mudrost zabavljanja sa nevernicima uopšte ili da je to biblijska praksa. Istina, mnogo je više slučajeva kod zabavljanja u kojima je hrišćanin snizio svoja merila ili kompromitovao svoja verovanja nego u kojima je neko bio doveden Hristu. Uprkos najboljim namerama, zabavljanje sa nevernicima je i dalje problematično, i postoje daleko efikasniji oblici za dostizanje ljudi za Hrista. Biblijski pokazatelj je da vernici treba da se zabavljaju samo sa drugim vernicima.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je zabavljanje sa nehrišćaninom dobra ideja? Zar Bog to ne može iskoristiti?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries