settings icon
share icon
Pitanje

Da li treba da volimo grešnika, a mrzimo greh?

српски

Odgovor


Mnogi hrišćani pretvorili su poruku “voli grešnika, mrzi greh” u kliše. Ipak, moramo da shvatimo da je to opomena našoj nesavršenosti. Po pitanju ljubavi i mržnje između Boga i nas postoji velika razlika. Čak i kao hrišćani mi ostajemo nesavršeni u svojoj ljudskoj prirodi, pa nismo kadri ni da savršeno volimo, ni da savršeno mrzimo (tj. bez zlobe). Međutim, Bog može i da savršeno voli i da savršeno mrzi. On mrzi bez grešne namere. Stoga, on je u stanju da mrzi greh i grešnika na savršeno svet način i opet da u trenutku pokajanja oprosti i bude pun ljubavi prema grešniku (Malahija 1.3; Otkrivenje 2:6; 2. Petrova 3:9).

Biblija jasno uči da je Bog ljubav. Prva Jovanova 4:8-9 kaže: „A ko ne voli, nije poznao Boga, jer Bog je ljubav. Po tom se pokazala Božija ljubav prema nama, što je Bog poslao u svet svog jedinorodnog Sina - da mi njime živimo.“ Činjenica da Bog nekoga može savršeno da voli i mrzi u isto vreme je istinita, ali za nas ostaje tajna. To znači da je on sposoban da voli nekoga zato što ga je stvorio i može da ga spase, ali i da ga isto tako mrzi zbog neverovanja i grešnog života. Mi nesavršeni ljudi nismo sposobni za to: zato moramo da podsećamo sebe da volimo grešnika, ali mrzimo greh.

Kako ovo tačno funkcioniše? Mrzećemo greh tako što ćemo odbiti da učestvujemo u njemu i što ćemo ga osuditi kad ga vidimo. Greh treba mrzeti, a ne opravdavati i uzimati olako. Volećemo grešnike tako što ćemo im verno svedočiti o oproštenju u Isusu Hristu. Pravi čin ljubavi je kada se prema nekome odnosiš sa poštovanjem i ljubaznošću, čak i onda kad ta osoba zna da ne odobravaš njeno ponašanje i izbore koje pravi. Nije ljubav ako pustiš nekoga da se zaglavi u grehu. Nije mržnja ako kažeš toj osobi da je u grehu. Baš naprotiv. Volećemo grešnika ako mu kažemo istinu u ljubavi. Mrzećemo greh ako odbijemo da ga zaboravimo, ignorišemo ili opravdavamo.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li treba da volimo grešnika, a mrzimo greh?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries