settings icon
share icon
Pitanje

Da li su vera u Boga i nauka protivurečni?

српски

Odgovor


Nauka se definiše kao “posmatranje, identifikovanje, opisivanje, ekperimentalno istraživanje i teoretsko objašnjenje fenomena.” Nauka je metoda koju čovečanstvo može da koristi da bi zadobilo veće razumevanje prirode univerzuma. To je traganje za znanjem kroz posmatranje i pogađanje. Napredak u nauci demonstrira bogatstvo ljudske logike i imaginacije. Međutim, hrišćanska vera u nauku nikada ne treba da bude ista kao vera u Boga. Hrišćanin može da ima veru u Boga i poštovanje za nauku, sve dok smo smo svesni ko je savršen a ko ne.

Naša vera u Boga je na osnovu vere. Mi imamo veru u Njegovog Sina za naše spasenje, imamo veru u Njegovu Reč za instrukcije, i veru u Svetog Duha za vođstvo. Naša vera u Boga treba da je apsolutna, s obzirom da kada poverujemo u Boga, mi zavisimo od savršenog, svemogućeg, sveznajućeg Stvoritelja. Naša vera u nauku treba da je intelektualna – i ništa više. Možemo da računamo na nauku da učini mnoge velike stvari, ali možemo da računamo da će nauka sigurno napraviti i greške. Ako svoju veru stavimo u nauku, tada zavisimo od nesavršenog, grešnog, ograničenog smrtnog čoveka. Kroz istoriju se pokazalo da je nauka mnogo puta grešila, kao u slučaju sa oblikom zemlje, vakcine, transfuzije krvi, čak i reprodukcije. Nikada nije dokazano da je Bog pogrešio.

Istina je nešto čega nijedan hrišćanin ne treba da se boji, tako da nema razloga da se jedan hrićanin boji nauke ili da je mrzi. Više znanja o načinima kako je Bog konstruisao naš svemir, pomaže celom čovečanstvu da više ceni čudo stvaranja. Širenje našeg znanja pomaže nam da se borimo s bolestima, neznanjem, i nerazumevanjem. Međutim, postoji opasnost kada naučnici više veruju ljudskoj logici nego Stvoritelju. Ovi ljudi se ne razlikuju od bilo koga ko je posvećen religiji – oni su izabrali veru u čoveka, i pronaći će činjenice da to odbrane.

Ipak, najracionalniji naučnici, čak i oni koji odbijaju da poveruju u Boga, priznaju da je naše razumevanje svemira nekompletno. Oni će priznati da ni Bog ni Biblija ne mogu biti naučno dokazani ili porečeni, baš kao što se mnoge od njihovih omiljenih teorija ne mogu dokazati ili poreći. Nauka je trebalo da bude istinska neutralna disciplina, koja jedino traži istinu a ne dokaz za neki plan. Božiji plan je uvek bio da Mu dođemo kroz veru, a ne kroz razum.

Veliki deo nauke podržava postojanje Boga i njegovog dela. Psalam 19:1 kaže: “Nebesa kazuju slavu Božiju, i dela ruku Njegovih glasi svod nebeski.” I dok moderna nauka otkriva sve više o univerzumu, mi sve više nalazimo dokaza o Stvoritelju. Briljantna kompleksnost i replikacija DNK, zamršeni i povezani zakoni fizike, i apsolutna usklađenost uslova i hemije ovde na zemlji, sve to podržava poruku Biblije. Jedan hrišćanin treba da prigrli nauku koja istražuje istinu, ali da odbaci “sveštenike nauke” koji ljudski um stavljaju iznad Boga.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li su vera u Boga i nauka protivurečni?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries