settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o suđenju / parnici?

српски

Odgovor


Prva Korinćanima 6:1-8 definitivno uči vernike da ne idu na sud jedan protiv drugog. Da pokažemo da hrišćani nisu u stanju da oproste jedan drugom i da nisu u stanju da pomire sopstvene razlike označava da pokažemo duhovni poraz. Zašto bi neko uopšte želeo da postane hrišćanin ako hrišćani imaju isto problema i nisu sposobni da ih reše? Međutim, postoje neke instance kada je sudski proces ispravna odluka. Ako se sledi Biblijska šema za pomirenje (Matej 18:15-17) i onaj koji nije u pravu i dalje drži svoje, u nekim slučajevima, sudska parnica je možda nešto što treba uraditi. Ovo treba da se napravi samo posle mnogo molitvi za mudrost (Jakov 1:5) i savetovanja sa duhovnim vođstvom.

Prva Korinćanima 6:4 kaže: "Ako, dakle, imate svetovne sporove, da li ćete da postavite za sudije one koji su u Crkvi malo cenjeni?" Ceo kontekst Prve Korinćanima 6:1-6 je suočavanje sa razmiricama u Crkvi, ali Pavle pominje sudski sistem kada izriče sud u vezi stvari koje se odnose na ovaj život. Pavle misli na stvari ovoga života koje su van crkve, i da je to razlog zašto sudski sistem postoji. Pavle kaže da crkovne probleme ne treba iznositi na sud, već treba da im se sudi u okviru crkve.

Dela, poglavlje 21, koja počinju stihom 26 govore o Pavlu koji je uhapšen i pogrešno opružen za nešto što nije učinio. Onda su ga preuzeli Rimljani i u poglavlju 22 od stiha 24 čitamo: "Zapovednik naredi da ga odvedu u kasarnu, rekavši da ga bojem ispitaju, da bi doznao zbog čega su tako vikali na njega. A kad ga opružiše i kajševima svezaše, Pavle reče kapetanu koji je stajao prema njemu: zar vi smete da šibate rimskog građanina– još ne osuđenog?" Pavle je iskoristio Rimski zakon i svoje građanstvo da se zaštiti. Nema ničeg pogrešnog u tome da se iskoristi sudski sistem sve dok to što se čini se čini sa ispravnim motivima i sa čistim srcem.

Prva Korinćanima 6:7 objavljuje: "Uopšte i to je već vaša mana što se među sobom parničite. Zašto radije ne trpite nepravdu? Zašto radije ne trpite štetu?" Ono što brine Pavla ovde je vernikovo svedočanstvo. Bilo bi mnogo bolje za nas da budemo iskorišćeni, ili čak oštećeni, nego da osobu odgurnemo još dalje od Hrista tako što ćemo je odvesti na sud. Šta je važnije, pravna borba, ili borba za ljudsku večnu dušu?

Kao zaključak, da li hrišćani treba da idu na sud jedni sa drugima u pogledu crkvenih stvari? Apsolutno ne! Da li hrišćani treba da se sude u pogledu građanskih stvari? Ako na bilo koji način to može da se izbegne, onda ne. Da li hrišćani treba da se sude sa nehrišćanima oko građanskih stvari? Opet, ako može da se izbegne, onda ne. Međutim, u nekim slučajevima, kao što je zaštita naših prava (kao u Pavlovom slučaju), može da bude ispravno da se traži pravni proces.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija kaže o suđenju / parnici?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries