settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o Stvaranju u odnosu na evoluciju?

српски

Odgovor


Svrha ovog članka nije da predstavi naučne dokaze u debati oko Stvaranja u odnosu na evoluciju. Ako tražite naučne dokaze za Stvaranje protiv evolucije, preporučujemo vam Odgovore iz Postanja - http://www.answersingenesis.org, i Institut za istraživanje stvaranja – http://www.icr.org. Svrha ovog članka je da objasni zašto debata Stvaranje u odnosu na evoluciju, prema Bibliji, čak postoji. Rimljani 1:25 objavljuju: "Oni koji su lažju zamenili Božiju istinu, poštovali i klanjali se tvorevini umesto tvorcu, koji je blagosloven doveka, amin."

Ključni faktor koji moramo da razumemo je, da većina naučnika koji veruju u evoluciju su takođe ateisti ili agnostici. Postoje neki koji veruju u neki oblik teističke evolucije, i dugi koji veruju u deizam (Bog postoji ali nije uključen u stvari sveta...sve prizilazi iz prirodnog toka stvari). Postoje oni koji istinski i iskreno uzimaju u obzir sve podatke i dolaze do zaključka da se pre može dokazati evolucija prema podacima kojima raspolažemo. No, ipak, oni predstavljaju jako mali procenat naučnika koji veruju u evoluciju. Večina naučnika koji veruju u evoluciju misle da je život u potpunosti započeo bez IKAKVE intervencije nekog uzvišenog bića. Evolucija po definiciji je prirodna nauka.

Da bi ateizam bio istinit, mora da postoji neko alternativno objašnjenje kako su nastali svemir i život. Iako su neka verovanja u evoluciju postojala i pre Čarlsa Darvina, Darvin je taj koji je razvio prihvatljiv model kako je evolucija mogla da se dogodi – prirodnom selekcijom. Darvin se jednom identifikovao kao hrišćanin ali se kasnije odrekao svoje hrišćanske vere i porekao je postojanje Boga i to se desilo kao posledica nekih tragičnih događaja u njegovom životu. Evolucija je "izmišljena" od strane jednog ateiste. Darvinov cilj nije bio da dokaže da Bog ne postoji, ali to je jedna od posledica teorije evolucije. Evolucija potpomaže postojanje ateizma. Evolucionisti danas verovatno ne bi priznali da je njihov cilj da daju neko drugo objašnenje za postojanje života, i da time daju osnovu za ateizam. Međutim, prema Bibliji, to je upravo razlog zašto teorija evolucije postoji.

Biblija nam kaže: "Reče bezumnik u srcu svome; 'nema Boga '" (Psalam 14:1; 53:1). Biblija isto tako kaže da ljudi nemaju izgovor da ne veruju u Boga: "Čak i Njegove nevidljive osobine, Njegova večna sila i božanstvo, mogu se od stvorenja sveta jasno sagledati, ako se na Njegovim delima promatraju, da nemaju izgovora " (Rimljanima 1:20). Prema Bibliji, svako ko poriče postojanje Boga je bezuman. Zašto onda, toliko ljudi, uključujući neke hrišćane, su spremni da private da su evolucionisti nepristrasni u tumačenju naučnih podataka? Prema Bibliji oni su bezumni! Bezumnost ne podrazumeva nedostatak inteligencije. Večina evolucionista naučnika su briljantni umovi. Bezumnost ukazuje na nesposobnost da se znanje pravilno primeni. Priče Solomonove 1:7 nam kažu: "Početak je mudrosti strah Gospodnji; ludi preziru mudrost i disciplinu."

Evolucionisti ismevaju Stvaranje kao nenaučano i nedovoljno bitno da bi se naučno ispitalo. Da bi se nešto smatralo za "naučno," oni kažu da bi trebalo to da može da se posmatra i oproba, to mora da bude "prirodno." Stvaranje po definiciji je "nadprirodno." Bog, i nadprirodno se ne mogu posmatrati ili probati (kako oni tvrde), samim tim Stvaranje se ne može podvesti pod nauku. Kao posledica toga, svi dokazi se filtriraju kroz neobjektivnu, pretpostavljenu, unapred prihvaćenu teoriju evolucije, bez mogućnosti da se neko drugo objašnjenje uzme u obzir.

Međutim, početak svemira, i poreklo života se ne mogu ispitati ili posmatrati. I Stvaranje i evolucija su sistemi koji se zasnivaju na veri kada se radi o poreklu. Ni jedan od njih ne može se ispitati jer ne možemo da se vratimo bilione (ili hiljade) godina unazad da bismo posmatrali početak svemira i života u njemu. Evolucionisti odbijaju Srvaranje na osnovu iste stvari koja bi ih logički naterala da odbace evoluciju kao "naučno" objašnjenje porekla. Evolucija, na kraju krajeva u pogledu porekla, se ne uklapa u definiciju “naučnog” ništa više nego samo Stvaranje. Evolucija je navodno jedino objašnjenje porekla koje se može ispitati; samim tim je jedina teorija porekla koja se može smatrati "naučnom." Ovo je besmisleno! Naučnici koji se zalažu za evoluciju odbacuju jednu verovatnu teoriju porekla bez da iskreno ispitaju sopstvene standarde, jer se to ne slaže sa njihovom nelogično uskom definicijom "naučnog."

Ako je Stvaranje istina, onada postoji Stvoritelj kome smo mi odgovorni. Evolucija omogućava ateizam. Evolucija daje ateistima osnovu za objašnjenje kako život može da postoji bez Boga Stvoritelja. Evolucija poriče potrebu za Bogom koji je uključen u svet oko nas. Evolucija je “teorija stvarnja ” za “religiju” ateizma. Prema Bibliji, izbor je jasan. Mi možemo da verujemo reči našeg svemogućeg i sveznajućeg Boga, ili da verujemo nelogično nastrojenom, "naučnom" objašnjenju nemudrih.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija kaže o Stvaranju u odnosu na evoluciju?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries