settings icon
share icon
Pitanje

Da li osoba može da bude spašena kroz opštu objavu?

српски

Odgovor


Opšta objava može da se definiše kao „otkrivenje Boga svim ljudima, u svim vremenima i na svim mestima koja otkrivaju da Bog postoji i da je inteligentan, moćan i nenadmašan.” Biblijski stihovi kao Psalam 19:1-4 i Rimljanima 1:20 jasno govore da neke stvari o Bogu mogu da se razumeju kroz Njegovo stvorenje oko nas. Stvorenje otkriva Božiju silu i veličanstvo, ali ne otkriva plan spasenja kroz Hrista. Samo u Isusovom imenu je spasenje (Dela 4:12); stoga, osoba ne može da se spase samo kroz opštu objavu. Obično se ovo pitanje o spasenju kroz opštu objavu postavlja u vezi sa drugim pitanjem „Šta se dešava sa onima koji nikad nisu čuli evanđelje?”

Nažalost i dalje postoje delovi sveta gde nema nikakvog pristupa Bibliji, evanđelju Isusa Hrista, niti bilo kog načina da se sazna hrišćanska istina. Postavlja se onda pitanje, šta se dešava sa onim ljudima kada umru? Da li je pošteno da Bog osudi osobu koja nikada nije čula evanđelje Isusa Hrista? Neki kažu da Bog osuđuje one koji nikada nisu čuli na osnovu toga kako su odgovorili na opšte otkrivenje. Pretpostavka je da, ako osoba zaista veruje u ono što se može o Bogu saznati kroz opštu objavu, Bog će suditi osobi na osnovu takve vere i dozvoliti osobi ulazak u raj.

Problem je što Biblija objavljuje da, ukoliko osoba nije u Hristu, on ili ona „su već osuđeni” (Jovan 3:18).

Rimljanima 3:10-12, citirajući Psalam 14:3, kaže da je nepreporođena priroda univerzalno grešna. „Nema pravednoga - baš ni jednoga; nema razumnoga, nema toga koji Boga traži. Svi su skrenuli, svi su zajedno postali beskorisni; nema toga koji čini dobro, nema baš ni jednog.” Po Bibliji, saznanje o Bogu je na raspolaganju (kroz opštu objavu), ali čovečanstvo je zloupotrebljava po svom nahođenju. Rimljanima 1:21-23 kaže: „Jer iako su Boga poznali, nisu ga kao Boga proslavili, niti zahvalnost pokazali, nego u svojim mislima padoše u ništavnu varku, te potamne njihovo nerazumno srce. Postali su ludi govoreći da su mudri, pa zameniše slavu besmrtnoga Boga slikom i prilikom smrtnog čoveka, i ptica, i četveronožnih životinja, i gmizavaca.” Položaj onih koji su bez Boga je buntovništvo, tama i idolopoklonstvo.

Čovek živi u pobuni uprkos opštoj objavi. Grešni čovek svojevoljno odbacuje ono što može da se sazna o Bogu kroz prirodu i traži način da izbegne istinu (vidi Jovan 3:19). Pošto čovek, po prirodi, ne traži Boga, Bog mora da potraži njega – i to je i uradio, u osobi Isusa Hrista. Isus je došao da „potraži i spase ono što je propalo” (Luka 19:10).

Dobar primer naše potrebe za evenđeljem nalazi se u Delima 10. Kornelije je znao za Boga i bio je „pobožan i bogobojazan sa svim svojim domom, koji je davao mnoge milostinje narodu i stalno se molio Bogu” (Dela 10:2). Da li je Bog spasio Kornelija zbog njegove pobožnosti koju je imao na osnovu ograničenog znanja? Ne, Korneliju je bilo potrebno da čuje o Isusu. Bog je uputio Korneliju da kontaktira apostola Petra i pozove ga u svoj dom. Kornelije je poslušao i Petar je došao i predstavio evanđelje Korneliju i njegovoj porodici. Kornelije i njegova porodica su poverovali u Isusa i tako bili spašeni (Dela 10:44-48). Niko, čak ni „dobar” čovek kao Kornelije nije spašen tako što veruje da Bog postoji ili što poštuje Boga na određeni način. Jedini način za spasenje je evanđelje Isusa Hrista (Jovan 14:6; Dela 4:12).

Opšta objava može da se vidi kao univerzalni poziv ljudima da priznaju Božije postojanje. Ali, opšta objava, sama po sebi, nije dovoljna da vodi osobu do spasenja u Hristu. Zato je tako bitno za nas da objavljujemo evanđelje po celom svetu (Matej 28:19-20; Dela 1:8). Rimljanima 10:14 kažu „Kako će, dakle, prizvati onoga u koga nisu poverovali? A kako će verovati u onoga za koga nisu čuli? Kako će pak čuti bez propovednika?“ Vera u radosnu vest spasenja kroz Isusa Hrista je jedini način za spasenje (Jovan 3:16). EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li osoba može da bude spašena kroz opštu objavu?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries