settings icon
share icon
Pitanje

Kako vernik može naći utehu nakon smrti roditelja?

српски

Odgovor


Smrt roditelja (ili bilo kog člana porodice) može zaista da bude teška za hrišćanina. Čak i kada je onaj koga smo izgubili vernik, nikada nije lako reći zbogom, pogotovo ako je žalost bila iznenadna. Tugovanje za našim najmilijima je prikladno i očekivano; Sam Hristos je plakao na grobu svog prijatelja Lazara (Jovan 11:35). Biblija pruža utehu, a mi kao hrišćani možemo naći utehu čak i u gubitku nekoga ko nam je tako drag.

Kod gubitka hrišćanskog roditelja, najveća uteha koju vernik ima, je nada i poverenje da se naš odnos sa roditeljima ne završava smrću. Hrišćanin koji je izgubio hrišćanskog roditelja može počivati u obećanju da će se ponovnog sresti na nebu. Naš roditelj je trenutno sa Hristom i doživljava Njegovu radost (2. Korinćanima 5:8). U vreme vaskrsenja, svi koji su prihvatili Hrista biće proslavljeni i dobiće nepropadljiva tela (1. Korinćanima 15:42–44; Jovan 11:25). Za hrišćanina, Hristos je pobedio smrt! Kao što Pavle sa radošću piše u 1. Korinćanima 15:54–57: „‘Pobeda proždre smrt !‘‘ ’Gde je, smrti, tvoja pobeda? Gde je, smrti, žalac tvoj?’ Žalac smrti je greh, a sila greha dolazi od Zakona. Ali, hvala Bogu koji nam daje pobedu posredstvom Gospoda našega, Isusa Hrista.”

Gubitak roditelja može biti teži ako nismo sigurni u spasenje naših roditelja. Ali još uvek možemo da se držimo Božjih obećanja i da od Njega tražimo utehu. Radujemo se vremenu kada će sve biti novo i verujemo da je On pravedan i dobar.

Bog Biblije uživa da teši one koji su povređeni i da isceljuje one koji su sakrušeni (Jeremija 17:14; 2. Korinćanima 1:3–4; 7:6). On je „otac siročadi“ (Psalam 68:5). Kada smo ožalošćeni gubitkom naših voljenih, Bog nam odmah nudi svoj mir. Usred naše žalosti, možemo spoznati Božije prisustvo sa nama; čak i u našoj tuzi, možemo Mu se približiti u molitvi i obožavanju. Kao vernici, takođe ne moramo da tugujemo sami. Imamo druge vernike u Telu Hristovom koji će nam pomoći da nosimo teret, da podelimo bol i da „tuguju sa onima koji tuguju“ (Rimljanima 12:15).

Gubitak naših roditelja može biti veoma bolan, posebno zato što oni igraju tako ključnu ulogu u oblikovanju naših života. Zaista, naši roditelji su često ti koji nas teše kada smo povređeni, a njihov gubitak može se osećati kao da gubimo emocionalnu podršku. Ali hrišćani mogu da se ohrabre time što mi možemo naći utehu i izvan naših porodica; sam Bog Stvaranja, koji nas poznaje bolje nego što poznajemo sebe, razume naš bol i željan je da nam pomogne da rastemo, da nas isceli i da nam da svoj mir.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako vernik može naći utehu nakon smrti roditelja?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries