settings icon
share icon
Pitanje

Šta je problem Filiokve?

Filiokve je bilo i još uvek je kontroverzno pitanje u crkvi po pitanju Svetog Duha. Pitanje je od koga Sveti Duh potiče, od Oca, ili Oca i Sina?” Reč filioque na latinskom znači „i sina“. Naziva se „problem Filiokve“ jer je izraz „i Sina“ dodat u Nikejskom veroispovedanju koje navodi da je Sveti Duh potekao od Oca „i Sina“. Tokom vremena je bilo toliko rasprave oko tog pitanja da je to na kraju dovelo do podele crkve na rimokatoličku i Istočnu pravoslavnu crkvu 1054. godine. Ove dve crkve se i dalje ne slažu oko ovog pitanja.

U Jovanu 14:26 stoji: „A pomagač - tešitelj, Duh Sveti koga će Otac poslati u moje ime, on će vas naučiti svemu i podsetiće vas na sve što sam vam rekao. John 15:26 kaže: „A kada dođe pomagač - utešitelj, koga ću vam poslati od Oca, Duh istine, koji od Oca ishodi, on će svedočiti za mene”. Pogledaj takođe Jovana 14:16 i Filipljanima 1:19. Ovi odeljci govore da je Duh poslati od Oca i Sina. Ključni problem kod pitanja Filiokve je želja da se zaštiti božansko poreklo Svetog Duha. Biblija jasno govori da je Sveti Duh Bog (Dela 5:3-4). Oni koji se protive ideji Filiokve veruju da ako Sveti Duh potiče od Oca i Sina On time „podređen“ Ocu i Sinu. Oni koji podržavaju Filiokve veruju da ako Sveti Duh potiče i od Oca i Sina ne menja činjenicu da je Sveti Duh podjednako Bog, kao Otac i Sin.

Problem Filiokve najverovatnije uključuje jedan aspekt Božije osobe koji nikada nećemo moći da shvatimo u potpunosti. Bog, koji je beskrajan, ne može se spoznati ograničenim ljudskim umom. Sveti Duh je Bog i poslat je od Boga kao „zamena“ za Isusa Hrista ovde na zemlji. Na pitanje da li je Svetog Duha poslao Otac ili i Otac i Sin ne može se dati jasan odgovor, niti je to potrebno. Pitanje Filiokve će zauvek ostati zagonetka.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je problem Filiokve?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries