settings icon
share icon
Pitanje

Šta je postmoderno hrišćanstvo?

српски

Odgovor


Postmoderno hrišćanstvo je isto tako teško definisati kao što je teško i sam postmodernizam. Ono što je počelo 1950tih godina u arhitekturi kao reakcija na modernističku misao i stil uskoro je bilo prihvaćeno u umetnosti i kniževnosti 1970tih i 1980tih godina. Crkva nije istinski osetila efekat ovog do 1990tih godina. Ova reakcija bila je razdvajanje „hladne, tvrde činjenice" u korist „tople, nejasne subjektivnosti". Zamisli bilo šta što se smatra postmodernom, zatim stavi hrišćanstvo u taj kontekst i dobićes kratak uvid u posmodernističko hrišćanstvo.

Postmodernističko hrišćanstvo se uklapa u osnove postmodernog načina razmišljanja. Tu se radi o iskustvu nad razumom, subjektvnosti nad objektivnošću, duhovnošću nad religijom, slikama nad rečima, spoljašnjeg nad unutrašnjem. Šta je dobro? Šta je loše? Sve zavisi od toga koliko daleko od biblijske istine odvlači osobu od vere svaka reakcija protiv moderne. Naravno, ovo zavisi od svakog vernika. Međutim, kada se osnuju grupe pod okriljem tog razmišljanja, teologija i doktrina teže da se naslanjaju više ka liberalizmu.

Na primer, s obzirom da se iskustvo vrednuje više nego razum, istina postaje relativna. Ovo vodi do raznih problema, jer to smanjuje standard da je Biblija apsolutna istina i čak, diskvalifikuje biblijsku istinu kao apsolutnu u mnogim slučajevima. Ako Biblija nije izvor apsolutne istine, a dozvoljava se ličnom iskustvu da definiše šta je zaista istina, spasonosna vera u Isusa Hrista je besmislena.

Uvek će postojati „promene paradigmi" u razmišljanju dokle god čovečanstvo naseljava ovu zemlju, jer čovečanstvo stalno traži da se poboljša u znanju i stavu. Izazovi našem načinu razmišljanja su dobri, jer nas teraju da rastemo, učimo i da razumemo. Ovo je princip u Rimljanima 12:2 na delu, preobraženje naših umova. Ipak, treba da imamo na umu Dela 17:11 i da budemo kao stanovnici Verije, koji su proveravali svako učenje, svaku misao, sa Bibiljom. Ne treba da dozvolimo da naša iskustva tumače Bibliju za nas, već, kako se menjamo i sve više ličimo na Hrista, tumačimo naša iskustva prema Bibliji. Nažalost, ovo se ne dešava u krugovima koji usvajaju postmodernističko hrišćanstvo.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je postmoderno hrišćanstvo?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries