settings icon
share icon
Pitanje

Šta je pomazanje? Šta znači biti pomazan?

српски

Odgovor


Poreklo pomazanja dolazi iz prakse pastira. Vaške i drugi insekti često bi ulazili u krzno ovaca i kada bi se približili glavi ovce, smestili bi se u uši ovaca i ubili ovcu. Stoga, drevni pastiri sipali su ulje na glavu ovce. Ovo bi krzno učinilo klizavim I tako onemogućavalio insektima da se dokopaju ušiju ovaca, jer bi skliznuli.Zbog toga, pomazanje je postalo simbol blagoslova, zaštite i osnaživanja.

Novozavetne grčke reči za „pomazati" su chrio, što znači„razmazati ili utrljati uljem" i samim tim, „posvetiti za religioznu službu" i aleipho što znači „pomazati". U biblijska vremena, ljudi su bili pomazani uljem da bi to označilo Božiji blagoslov ili poziv u životu te osobe (Izlazak 29:7; Izlazak 40:9; 2. Careva 9:6; Propovenik 9:8; Jakovljeva 5:14). Osoba je bila pomazana za posebnu svrhu – da bude kralj, prorok, graditelj itd. Nema ničeg lošeg da se osoba danas pomaže uljem. Treba samo da budemo sigurni da je svrha pomazanja u skladu sa Biblijom. Na pomazanje ne treba da se gleda kao na „magični napitak". Samo ulje nema nikakvu moć. Samo Bog može da pomaže osobu sa posebnom svrhom. Ako koristimo ulje, to je sam simbol onog što Bog radi.

Drugo značenje za reč pomazan je „odabran". Biblija kaže da je Bog pomazao Hrista Svetim Duhom da bi proširio Radosnu vest i oslobodio one koji su u ropstvu greha (Luka 4:18; Dela 10:38). Pošto je Hristos napustio zemlju, dao nam je dar Svetog Duha (Jovan 14:16). Sada su svi hrišćani pomazani, odabrani za posebnu svrhu u širenju Božijeg carstva (1. Jovanova 2:20). „A Bog nas sa vama učvršćuje u Hristu, on nas je pomazao, i zapečatio nas, i dao Duha u naša srca — kao kaparu" (2.Korinćanima 1:21-22).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je pomazanje? Šta znači biti pomazan?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries