settings icon
share icon
Pitanje

Šta je pokajanje i da li je potrebno za spasenje?

српски

Odgovor


Mnogi shvataju da izraz pokajanje znači „okretanje od greha“. To nije biblijska definicija greha. U Bibliji reč pokajanje znači „promeniti um“. Biblija nam takođe govori da će iskreno pokajanje rezultirati promenom ponašanja (Luka 3:8-14; Dela 3:19). Dela 26:20 govore: „...nego sam… propovedao da se kaju i obraćaju Bogu čineći dela dostojna pokajanja”. Potpuna biblijska definicija pokajanja je promena uma koja dovodi do promene ponašanja.

Koja je onda veza između pokajanja i spasenja? Knjiga Dela apostolska izgleda da se posebno usmerava na pokajanje u odnosu na spasenje (Dela 2:38; 3:19; 11:18; 17:30; 20:21; 26:20). Pokajati se u odnosu na spasenje znači promeniti svoj um u odnosu na Isusa Hrista. U Petrovoj propovedi na dan Pedesetnice (Dela 2), on zaključuje govor sa pozivom na pokajanje (Dela 2:38). Na pokajanje zbog čega? Petar poziva ljude koji su odbacili Isusa (Dela 2:36) da promene svoj um u odnosu na Njega i priznaju da je on zaista „Gospod i Hrist“ (Dela 2:36). Petar poziva ljude da promene svoj um, da odbacivanje Hrista kao Mesije promene u veru u Njega kao Mesiju i Spasitelja.

Pokajanje i vera se mogu shvatiti kao „dve strane istog novčića“. Nemoguće je pouzdati se u Isusa Hrista kao Spasitelja a da prethodno ne promeniš um u vezi sa tim ko je On i šta je učinio. Bez obzira da li se radi o pokajanju zbog tvrdokornog odbijanja ili neznanja i nezainteresovanosti, radi se o promeni uma. Biblijsko pokajanje, u odnosu na spasenje je promena uma sa odbacivanja Hrista na veru u Hrista.

Od ključne je važnosti da razumemo da pokajanje nije delo kojim zarađujemo spasenje. Niko ne može da se pokaje i dođe Bogu ako Bog tu osobu ne privuče sebi (Jovan 6:44). Dela 5:31 i 11:18 navode da je pokajanje nešto što Bog daje – moguće je samo zbog Njegove blagodati. Niko ne može da se pokaje ako mu Bog ne da pokajanje. Celokupno spasenje, uključujući pokajanje i veru je rezultat toga što nas Bog privlači i otvara nam oči, menja nam srca. Božije trpljenje nas vodi ka pokajanju (2. Petrova 3:9), baš kao i Njegova dobrota (Rimljanima 2:4).

Iako pokajanje nije delo koje zarađuje spasenje, pokajanje ima za ishod dela. Nemoguće je u potpunosti promeniti um a da to ne dovede do promene ponašanja. U Bibliji pokajanje je dovodilo do promene ponašanja. Zato je Jovan Krstitelj pozivao ljude da „daju plodove dostojne pokajanja“ (Matej 3:8). Osoba koja se zaista pokajala zbog svog odbacivanja Hrista i poverovala u Njega to će pokazati promenjenim životom (2. Korinćanima 5:17; Galatima 5:19-23; Jakovljeva 2:14-26). Pokajanje, ako se pravilno definiše, nije neophodno za spasenje. Biblijsko pokajanje je promena načina razmišljanja u vezi sa Isusom Hristom i okretanje Bogu sa verom u spasenje (Dela 3:19). Odustajanje od greha nije definicija pokajanja, ali jeste jedan od ishoda iskrene vere zasnovane na pokajanju u odnosu na Gospoda Isusa Hrista.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je pokajanje i da li je potrebno za spasenje?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries