settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija govori o opraštanju sebi?

српски

Odgovor


U Bibliji se nigde ne govori o "opraštanju sebi." Rečeno nam je da opraštamo drugima kada oni sagrešavaju protiv nas i traže oproštenje. Kada mi tražimo Božije oproštenje zasnovano na tome da je Hristos već platio cenu naših grehova i toga da smo mi poverovali u Njega kao svog Spasitelja i Gospoda, On nam oprašta. Toliko je prosto (1. Jovanova 1:9). Međutim, iako smo oslobođeni od ropstva grehu (kao što je kazano u Rimljanima, 6-8 glava), još uvek možemo da izaberemo da ostanemo u njemu i da se ponašamo kao da nismo oslobođeni od tog ropstva. Na isti način, sa osećanjem krivice možemo da prihvatimo činjenicu da nam je u Hristu oprošteno, ili da verujemo đavolskoj laži da smo još uvek krivi i da zato treba da se osećamo krivim.

Biblija kaže da kada nam Bog oprosti, On "neće se sećati njihovih greha" (Jeremija 31:34). Ovo ne znači da sveznajući Bog, zaboravlja jer nam je oprostio. Zapravo, On rešava da ne iznosi naš greh pred sebe ili druge. Kada se setimo naših prošlih grehova, može da rešimo da ostanemo u njima(čiji rezultat će biti osećaj krivice ), ili možemo da izaberemo da se ispunimo mislima o veličanstvenom Bogu koji nam je oprostio i da mu se zahvalimo za to (Filipljanima 4:8). Pamćenje naših grehova je korisno samo kada služi da nas podseti koliko je veliko Božije oproštenje i nam pomaže da lakše oprostimo drugima(Matej 18:21-35).

Nažalost, postoje neki ljudi koji ne "opraštaju sebi," koji ne mogu da izađu iz svoje prošlosti, zato što ne žele da zaborave svoje grehe iz prošlosti. Neki rešavaju radije da nastave da se vraćaju uzbuđenju kroz oživljavanje starih grehova u svom umu. Ovo, takođe je greh koji treba da se prizna i ostavi. Čovek koji žudi za nekom ženom je kriv za greh preljubodejstva (Matej 5:28). Na isti način, svaki put kada mi mentalno dozovemo u pamet počinjen greh, mi izvršavamo taj greh ponovo. Ako se ovo dešava u životu jednog Hrišćanina, šema, greh/krivica/greh/krivica može da bude destruktivna i beskrajna.

Ako pamtimo da su nam gresi oprošteni, to bi trebalo da nam olakša da oprostimo drugima njihove grehove (Matej 7:1-5; 1. Timoteju 1:15). Oproštaj treba da nas podseća na velikog Spasitelja koji je oprostio nama koji to ne zaslužujemo, i koji nas približava sebi kroz poslušnost iz ljubavi (Rimljani 5:10; Psalm 103:2-3,10-14). Bog će dozvoliti da se setimo našeg greha (Satana može da ima zle namere, ali Bog ga dozvoljava za dobro), i On želi mi da prihvatimo Njegovo oproštenje i da uživamo u Njegovoj blagodati. Tako da, kada se setite vaših prošlih grehova, "promenite kanal" izabirajući da prebivate u Njegovoj milosti (može da je od pomoći ako sastavite spisak stihova koji će vas ohrabriti da slavite Boga) i da mislimo kako da se gnušamo greha.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija govori o opraštanju sebi?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries