settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je opravdanje po veri tako bitna doktrina?

српски

Odgovor


Učenje opravdanja po veri je ono što odvaja biblijsko hrišćanstvo od svakog drugog sistema vrednosti. U svakoj religiji i u nekim granama takozvanog „hrišćanstva", čovek zarađuje svoj put do Boga. Samo u pravom, biblijskom hrišćanstvu, čovek je spašen po blagodati putem vere. Samo kada se vratimo Bibliji, vidimo da je opravdanje po veri, odvojeno od dela.

Reč „opravdan" znači „proglašen ili tretiran kao pravedan". Za hrišćanina, opravdanje je Božiji čin kojim On, ne samo da prašta greh vernika, već mu dodeljuje Hristovu pravednost. Biblija navodi, na nekoliko mesta, da opravdanje dolazi samo po veri (npr. Rimljanima 5:1; Galatima 3:24). Opravdanje se ne zaslužuje putem dela; umesto toga, mi smo pokriveni pravednošću Isusa Hrista (Efescima 2:8; Titu 3:5). Hrišćanin, koji je proglašen pravednim, oslobođen je od krivice greha.

Opravdanje je svršeno Božije delo i ono je trenutno, za razliku od posvećenja, koje je trajan process rasta putem kog postajemo sličniji Hristu (čin „spasenja" — uporedi 1. Korinćanima 1:18; 1. Solunjaniima 5:23). Posvećenje se dešava nakon opravdanja.

Razumevanje doktrine opravdanja je bitno za hrišćanina. Prvo, upravo je saznanje o opravdanju i blagodati motivacija za dobra dela i duhovni rast; zato, opravdanje vodi ka posvećenju. Takođe, činjenica da je opravdanje svršeno Božije delo znači da hrišćani imaju sigurnost spasenja. U Božijim očima, vernici imaju pravednost koja je neophodna da se stekne večni život.

Jednom kada je osoba opravdana, ništa mu drugo nije potrebno da mu obezbedi pristup nebu. Pošto opravdanje dolazi zbog vere u Hrista, zahvaljujući Njegovom delu za nas, naša dela su diskvalifikovana kao sredstvo spasenja (Rimljanima 3:28). Postoje veliki religiozni sistemi složene teologije koji podučavaju lažne doktrine opravdanja delima. Ali, oni podučavaju „drugo evanđelje — koje nije drugo evanđelje″ (Galatima 1:6-7).

Bez razumevanja opravdanja po veri, ne možemo da istinski uvidimo slavni dar blagodati – Božija „nezaslužena milost" postaje „zaslužena" u našim umovima i počinjemo da mislimo da smo zaslužili spasenje. Doktrina opravdanja po veri pomaže nam da održimo „čistu predanost Hristu" (2. Korinćanima 11:3). Verovanje u opravdanje po veri čuva nas od verovanja da možemo da zaslužimo odlazak na nebo. Ne postoji ritual, sakrament, niti delo koje nas može učiniti vrednim Hristove pravednosti. Samo po Njegovoj blagodati, u odgovoru na našu veru, Bog može da nam dodeli svetost svoga Sina. I Stari i Novi zavet kažu: „Pravednik će živeti od vere″ (Avakum 2:4; Rimljanima 1:17; Galatima 3:11; Jevrejima 10:38).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Zašto je opravdanje po veri tako bitna doktrina?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries