settings icon
share icon
Pitanje

Da li je biblijski moliti se u sebi?

српски

Odgovor


Možda se u Bibliji ne spominje molitva u sebi, ali to ne znači da je takva molitva išta manje vredna od one izrečene naglas. Bog čuje naše misli jednako dobro kao što čuje naše reči (Psalam 139:23; Jeremija 12:3). Isus je znao zle misli fariseja (Matej 12:24-26; Luka 11:7). Ništa što uradimo, kažemo ili pomislimo nije skriveno od Boga koji ne mora da čuje naše reči da bi nam znao misli. On zna sve molitve koje su mu upućene, bilo da su izrečene naglas ili u sebi.

Međutim, Biblija pominje molitvu u tajnosti (Matej 6:6). Kakve veze ima da li se moliš naglas ili u sebi ako si sam? Postoje okolnosti u kojima je molitva u sebi prikladnija, npr. kada se moliš za nešto što se tiče samo tebe i Boga, ili molitva za nekoga ko je prisutan. Nema ništa loše u molitvi u sebi, sve dok to ne radimo samo zato što nam je neprijatno i ne želimo da nas neko vidi i čuje.

Verovatno najbolji stih koji ukazuje na ispravnost neizrečenih molitvi je 1. Solunjanima 5:17: “Molite se Bogu bez prestanka.” To očigledno ne znači da treba sve vreme da se molimo naglas, već da uvek budemo svesni Božije prisutnosti u kojoj zarobljavamo svaku misao na poslušnost Hristu (2. Korinćanima 10:5) i donosimo svaku situaciju, plan, strah ili brigu pred njegov tron. Sve molitve izrečene naglas ili u sebi, prošaptane, gromoglasne ili ispevane deo su neprestane molitve u kojoj usmeravamo misli slavljenja, molbe i zahvalnosti ka Bogu.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je biblijski moliti se u sebi?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries