settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o međurasnim brakovima?

српски

Odgovor


Stari zavet zapoveda Izraelcima da ne stupaju u brak sa drugom rasom (Peta Mojsijeva 7:3-4). Razlog je taj, što bi Izraelci otišli od Boga ako bi se venčavali sa idolpoklonicima, paganima i neznabošcima. Sličan princip je postavljen u Novom zavetu, ali na vrlo različitom nivou: “Ne vucite sa nevernicima jaram koji je za vas tuđ; jer čega zajedničkog ima pravednost sa bezakonjem? Ili kakvu zajednicu ima svetlost sa tamom?” (2 Korinćanima 6:14). Isto kao što je Izraelcima (onima koji veruju u jedinog pravog Boga) bilo zapoveđeno da se ne žene nevernicima, tako isto je Hrišćanima (onima koji veruju u jedinog pravog Boga) zapoveđeno da se ne venčavaju sa nevernicima. Konkretan odgovor na ovo pitanje je, ne, Biblija ne kaže da je sklapanje brakova među različitim rasama pogrešno.

Osobu treba ceniti po njenom karakteru, a ne po boji kože. Svi treba da smo pažljivi da ne budemo pristrasni prema nekima, niti da imamo rasnih predrasuda prema drugima (Jakov 2:1-10, vidi posebno stih 1 i 9). Hrišćanski standard za izbor supružnika treba da bude zasnovan na tome da li je osoba za koju smo zainteresovani Hrišćanin (2 Korinćanima 6:14), neko ko je nanovo rođen verom u Isusa Hrista (Jovan 3:3-5). Vera u Hrista, a ne boja kože, je Biblijski standard za izbor supružnika. Međurasni brakovi nisu pitanje ispravnog i pogrešnog, već pitanje mudrosti, razabiranja i molitve.

Jedini razlog zašto međurasne brakove treba pažljivo razmotriti, je zbog teškoća koje mešoviti brakovi mogu da imaju, jer će drugima biti teško da ih prihvate. Mnogi međurasni brakovi doživljavaju diskriminaciju i ismevanje, ponekad i od strane sopstvenih porodica. Neki međurasni parovi doživljavaju probleme kada njihova deca imaju različitu boju tena od samih roditelja i/ili braće i sestara. Jedan par različitih rasa treba da uzme u obzir ove stvari i bude spreman na njih, ako odluče da se venčaju. I opet, jedina Biblijska zabrana u odnosu na to sa kim Hrišćanin treba da se venča, je vezana za to da li osoba pripada Hristovom telu.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija kaže o međurasnim brakovima?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries