settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o korišćenju kontracepcije?

Čoveku je od Boga bila data zapovest: "rađajte se i množite se" (Prva Mojsijeva 1:28) i Bog je uspostavio brak kao stabilnu sredinu da se u njoj rađaju i podižu deca. U našem društvu, na decu se obično gleda kao na nešto neprijatno i kao na teret. Oni stoje ljudima na putu karijere, finansijskih ciljeva, itd. Često, sebičnost je razlog zašto ljudi koriste kontracepciju.

Prva Mojsijeva 38 kaže da je Juda imao dva sina, Ira i Onana. Ir se oženio ženom koj se zvala Tamara, ali je bio zao i Gospod ga je ubio, ostavljajući Tamaru bez supruga i bez dece. Tamaru su ponovo udali za Irovog brata, Onana, u skladu sa levitskim zakonom o braku u Petoj Mojsijevoj 25:5-6. Onan nije želeo da deli svoje nasledstvo sa bilo kojim detetom koje bi mogao da začne sa Tamarom u bratovljevo ime, tako da je on upražnjavao najstariji oblik kotrole rađanja. Prva Mojsijeva 38:10 kaže: "Ali Gospodu ne bi milo što činjaše, te ubi i njega." Onanova motivacija je bila sebičnost: on je koristio Tamaru za sopstveno zadovoljstvo, ali je odbio da ispuni svoju “bratsku” dužnost i da rodi naslednika svom umrlom bratu. Ovaj pasus se često koristi kao argiment da Bog ne odobrava kontrolu rađanja. Međutim, nije sam čin kontracepcije bio uzrok da Gospod ubije Onana, već Onanova sebičnost koja se krila iza samog čina.

Evo nekih stihova koji opisuju decu iz Božije perspective. Deca su dar Božiji (Prva Mojsijeva 4:1; Prva Mojsijeva 33:5). Deca su nasledstvo od Gospoda (Psalam 127:3-5). Deca su blagoslov Božiji (Luka 1:42). Deca su kruna starima (Priče Solomonove 17:6). Bog blagosilja nerotkinje decom (Psalam 113:9; Priče Solomonove 21:1-3; 25:21-22; 30:1-2; Prva Samuilova 1:6-8; Luka 1:7, 24-25). Bog stvara decu u utrobi (Psalam 139:13-16). Bog poznaje decu pre njihovog rođenja (Jeremija 1:5; Galatima 1:15).

Važno je da na decu gledamo onako kako ih Bog vidi, a ne kako nam svet govori da bi trebalo. Imajući ovo u vidu, Biblija ne zabranjuje kontracepciju. Kontacepcija, po svojoj definiciji je jednostavno suprotna začeću. Nije sam čin kontracepcije taj koji određuje da li je to nešto ispravno ili pogrešno. Kao što smo naučili iz Onanovog slučaja, motivacija koja se krija iza samog čina kontracepcije je ta koja određuje da li je to isparavno ili pogrešno. Ako osoba koristi kontracepciju da bi imala više za sebe, onda je to pogrešno. Ako osoba koristi kontracepciju da bi trenutno odložila rađanje dece dok ne budu zreliji ili finansijski i duhovno zreliji, onda je pretpostavljam prihvatljivo da se koristi kontracepcija neko vreme. Ponavljam, sve se svodi na tvoju motivaciju.

Biblija uvek govori da je imanje dece nešto dobro. Biblija “očekuje” da muž i žena imaju decu. Nesposobnost da se imaju deca u Bibliji se uvek prdstavlja kao nešto loše. Ne postoji ni jedna osoba u Bibliji koja je izrazila želju da nema ni jedno dete. Mi definitivno verujemo da svi bračni parovi treba da imaju decu. Istovremeno, ne verujemo da u Bibliji postoje argumenti na osnovu kojih se može tvrditi da je eksplicitno pogrešno da se koristi kontrola rađanja neko vreme. Svi bračni parovi treba da traže Gospodnju volju u pogledu toga kada treba da pokušaju da imaju decu i koliko dece žele da imaju.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija kaže o korišćenju kontracepcije?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries