settings icon
share icon

Knjiga proroka Zaharije

српски
Autor: Prvi stih prvog poglavlja identifikuje Proroka Zahariju kao pisca ove knjige.

Datum pisanja: Knjiga proroka Zaharije je najverovatnije napisana u dva osnovna dela između 520. i 470. godine pre nove ere.

Svrha pisanja: Zaharija je istakao da Bog posredstvom proroka podučava, upozorava i ispravlja svoj narod. Oni su, na žalost odbili da slušaju, te ih je sustigla Božija kazna. Takođe, knjiga dokazuje da proročanstva čak mogu biti i iskvarena. Istorija govori da je tada proroštvo palo u nemilost Jereja, što je dovelo do perioda između Starog i Novog Zaveta kada Božiji narod nije mogao da čuje proročki glas.

Ključni stihovi: Zaharija 1:3: "Zato im reci: Ovako veli Gospod nad vojskama: Vratite se k meni, govori Gospod nad vojskama, i ja ću se vratiti k vama, veli Gospod nad vojskama. "

Zaharija 7:13: "Zato kao što On vika, a oni ne slušaše, tako i oni vikaše a ja ih ne slušah, govori Gospod nad vojskama."

Zaharija 9:9: "Raduj se mnogo, kćeri sionska, podvikuj, kćeri jerusalimska; evo, Car tvoj ide k tebi, pravedan je i spasava, krotak i jaše na magarcu, i na magaretu, mladetu magaričinom."

Zaharija 13:9: "I tu ću trećinu metnuti u oganj, i pretopiću ih kako se pretapa srebro, i okušaću ih kako se kuša zlato, oni će prizvati ime moje, i ja ću im se odazvati i reći ću: To je moj narod; a oni će reći: Gospod je Bog naš."

Kratak sažetak: Knjiga proroka Zaharije nas uči da svi mogu zaslužiti spasenje. Poslednje poglavlje opisuje kako narodi iz celog sveta dolaze u Jerusalim da slave Boga koji želi da ga svi slede. Ovo nije doktrina univerzalizma, odnosno neće svi biti spašeni samo zato što je u Božijoj prirodi da spašava. Umesto toga, ova knjiga nas uči da Bog želi da mu svi ljudi služe i prihvata one koji to čine bez obzira na njihovo nacionalno i versko opredeljenje, što se vidi kroz čin oslobađanja Judeje i Izraela od njihovih političkih neprijatelja. Zaharija na posletku propoveda da je Bog suveren nad celim svetom bez obzira na bilo šta što ukazuje na suprotno. Njegove vizije budućnosti pokazuju da Bog vidi sve što će se dogoditi. Opisi Božije intervencije u svetu nas uče da će On na kraju dovesti do kraja ljudski rod na način koji je On izabrao.On ne isključuje slobodu pojedinca da sledi Boga ili pobunjenika, ali ga smatra odgovornim za ono što odabere. U poslednjem poglavlju čak i sile prirode reaguju na Božiju vladavinu.

Predskazanja: U knjizi proroka Zaharije obiluju proročanstva o Isusu Hristu i dobu spasenja. Hrist se pominje kao tema knjige od obećanja da će Spasitelj doći i živeti među nama (Zaharija 2:10-12; Matej 1:23) i simbolizma Klice i Kamena (Zaharija 3:8-9, 6:12-13; Isaija 11:1; Luka 20:17-18) do obećanja Njegovog Drugog Dolaska kada će oni koji su ga proboli gledati i plakati (Zaharija 12:10; Jovan 19:33-37). Isus je Izraelski Spasitelj, izvor čija krv prekriva grehe svih koji ka Njemu dolaze za spasenje (Zaharija 13:1; 1. Jovanova 1:7).

Praktična primena: Danas Bog od nas očekuje iskreno bogosluženje i moralan život. Zaharijin primer uklanjanja nacionalnih predrasuda nas podseća da se sežemo do svih oblasti našeg društva. Mi treba da proširimo Božiji poziv za spasenje ljudima svih nacionalnosti, jezika, rasa i kultura. To spasenje je moguće samo kroz prolivenu krv Isusa Hrista, koji je umro zarad iskupljenja naših grehova. Ne postoji druga žrtva pomoću koje možemo da se izmirimo sa Bogom. Pod nebom nema drugog imena kojim treba da se spasemo (Dela 4:12). Nema vremena za gubljenje; danas je dan spasenja (2. Korinćanima 6:2).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Knjiga proroka Zaharije
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries