settings icon
share icon

Knjiga Propovednika

Autor: Ne postoji konkretan autor Knjige Propovednika. Postoji dosta stihova koji nagoveštavaju da je Solomon napisao ovu knjigu. Neke indicije u kontekstu ukazuju da je neka druga osoba napisala knjigu nakon Solomonove smrti, moguće nekoliko stotina godina kasnije. Ipak, tradicionalno verovanje je da je zaista Solomon autor.

Datum pisanja: Vladavina Solomona kao kralja Izraela je trajala od oko 970. godine pre Hrista do oko 930. godine pre Hrista. Knjiga Propovednikova je verovatno napisana pred kraj njegove vladavine, oko 935. godine pre Hrista.

Svrha pisanja: Knjiga Propovednika je knjiga perspective. Priča o “Propovedniku” , ili o “Učitelju” otkriva da traženje sreće u ovozemaljskim stvarima neminovno dovodi do utučenosti. Ova knjiga daje Hrišćanima šansu da vide svet kroz oči veoma mudre osobe koja ipak pokušava da pronađe smisao u privremenim, ljudskim stvarima. Propovednik je istraživao većinu vrsta ovozemaljskih zadovoljstava i nijedna od njih mu nije dala osećaj smisla.

Na kraju, Propovednik priznaje da je vera u Boga jedini način da se pronađe lični smisao. On odlučuje da prihvati činjenicu da je život prolazan i naposletku bezvredan bez Boga. Propovednik savetuje čitaoca da se usresredi na večnog Boga, umesto na trenutno zadovoljstvo.

Ključni stihovi: Knjiga Propovednika 1:2: “Taština nad taštinama, veli propovednik, taština nad taštinama, sve je taština.”

Knjiga Propovednika 1:18, “Jer gde je mnogo mudrosti, mnogo je brige, i ko umnožava znanje umnožava muku.”

Knjiga Propovednika 2:11: “A kad pogledah na sva dela svoja što uradiše ruke moje, i na trud kojim se trudih da uradim, gle, sve beše taština i muka duhu, i nema koristi pod suncem.”

Knjiga Propovednika 12:1: “Ali opominji se Tvorca svog u mladosti svojoj pre nego dođu dani zli i prispeju godine, za koje ćeš reći: Nisu mi mile.”

Knjiga Propovednika12:13: “Glavno je svemu što si čuo: Boga se boj, i zapovesti Njegove drži, jer to je sve čoveku.”

Kratak sažetak: Dva su izraza često ponavljana u Knjizi Propovednika. Reč prevedena kao “taština” i “bez smisla” se pojavljuje često i naglašava prolaznu prirodu ovozemaljskih stvari. Na kraju, i najupečatljivija ljudska dostignuća će biće zaboravljena. Izraz “pod suncem” se pojavljuje 28 puta, i odnosi se na smrtni svet. Kada Propovednik priča o “svim stvarima pod suncem”, on priča o ovozemaljskim, prolaznim, ljudskim stvarima.

Prvih sedam poglavlja Knjige Propovednika opisuju sve ovozemaljske stvari “pod suncem” u kojima Propovednik pokušava da se ostvari. On pokušava da se ostvari u naučnom otkriću (1:10-11), mudrosti i filozofiji, (1:13-18), veselju (2:1), alkoholu (2:3), arhitekturi (2:4), vlasništvu (2:7-8), i raskoši (2:8). Propovednik se okrenuo ka različitim filozofijama da pronađe smisao, kao što je materijalizam (2:19-20), pa čak i moralne kodekse (uključujući poglavlja 8-9). Otkrio je da je sve bilo besmisleno, privremena razonoda koja, bez Boga, nema svrhu ili dugovečnost.

Poglavlja 8-12 Knjige Propovednika opisuju Propovednikove predloge i komentare na to kako bi život trebalo živeti. On zaključuje da bez Boga, nema ni istine ni smisla života. On je video mnoga zla i shvatio da čak ni najbolja čovekova dostignuća ne vrede ništa na duže staze. Pa, on savetuje čitaoca da prizna Boga u mladosti svojoj (12:1) i da sledi Njegovu volju (12:13-14).

Predskazanje: Hrist je odgovor za sve taštine opisane u Knjizi Propovednika. Po Propovedniku 3:17 Bog sudi pravedniku i bezbožniku, a pravednici su samo oni koji su u Hristu (2.Korićanima 5:21). Bog je izrazio želju za večnošću u našim srcima (Propovednik 3:11) i obezbedio Put do večnog života kroz Hrista (Jovan 3:16). On nas podseća da težnja za svetskim bogatstvom nije tašina samo zato što ne može da nas zadovolji (Propovednik 5:10), no ako i uspemo da ga zadobijemo bez Hrista, , mi možemo da izgubimo naše duše, a onda kakva nam je korist ot toga? (Marko 8:36). Na kraju, u Hristu postoji lek za svako razočarenje i taštinu koji su opisani u Knjizi Propovednika. To je pronalazak Božije mudrosti i pravog smisla života.

Praktična primena: Knjiga Propovednika nudi Hrišćanima mogućnost da razumeju prazninu i očaj kojih koji ne znaju da se primire u Bogu. Oni koji ne čuvaju veru u Hrista suočeni su sa životom koji će se na kraju završiti i postati beznačajan. Ako nema spasenja, ni Boga, onda ne samo da ne postoji poenta života, nego život nema svrhu ni smer. Svet “ispod sunca” odeljen od Boga, je frustrirajući, surov, nepravedan, kratak i “potpuno besmislen.” A sa Hristom, život je samo senka slave kojom se dolazi do raja koji je pristupačan samo preko Njega.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Knjiga Propovednika
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries