settings icon
share icon

Knjiga 2. Jovanova

српски
Autor: Knjiga 2. Jovanova ne pruža direktnu informaciju o imenu autora. Tradicija iz najranijih dana crkve navodi da je autor knjige apostol Jovan. Tokom godina, postojale su razne pretpostavke da je možda drugi Hristov apostol po imenu Jovan odgovoran za ovo pismo. Međutim, svi dokazi ukazuju na to da je autor voljeni apostol Jovan, koji je napisao i evanđelje.

Datum pisanja: Knjiga 2. Jovanova napisana je, najverovatnije, u isto vreme kada i druga Jovanova pisma, 1. i 3. Jovanova, između 85. i 95. godine nove ere.

Svrha pisanja: Knjiga 2. Jovanova je hitna molba čitaocima Jovanovog pisma, da treba da pokažu svoju ljubav prema Bogu i Njegovom sinu Isusu, time što će biti poslušni zapovesti da vole jedan drugog i žive svoje živote u poslušnosti Pismu. Knjiga 2. Jovanova je takođe upozorenje da se paze prevaranata koji su pričali okolo kako Hristos nije zaista vaskrsao u telu.

Ključni stihovi:
2. Jovanova 6: „A ovo je ljubav: da živimo po njegovim zapovestima. To je zapovest, kao što ste čuli otpočetka, da u njoj živite“.

2. Jovanova 8-9: „Čuvajte se da ne izgubite što ste zaradili, nego da primite punu plaću. Svako, ko se udaljava i ne ostaje u nauci Hristovoj, nema Boga. Ko ostaje u nauci, taj ima i Oca i Sina“.

Sažetak: Knjiga 2. Jovanova obraća se „izabranoj gospođi i njenoj deci“. Ovo je mogla biti ili viđenija gospođa u crkvi ili šifra koja se odnosi na lokalnu crkvu i članove. U ta vremena, kada su hrišćani bili progonjeni, takvi šifrovani pozdravi su se često koristili.

Knjiga 2. Jovanova je hitno upozorenje koje se tiče prevaranata koji nisu podučavali Hristovu doktrinu i koji su govorili da Isus nije u stvari ustao iz mrtvih u telu, već samo duhovno. Jovanu je jako stalo da pravi vernici treba da budu svesni ovih lažnih učitelja i da nemaju ništa sa njima.

Povezanost sa Starim zavetom: Jovan opisuje ljubav, ne kao emociju ili osećanje, već kao poslušnost Božijim zapovestima. Isus je naglasio važnost zapovesti, posebno „prvu i najveću zapovest“, ljubav prema Bogu (Ponovljeni zakon 6:5) i drugu - ljubav jednih prema drugima (Mateja 22: 37-40, Knjiga Levita 19:18). Daleko od toga da je ukinuo starozavetni Božiji zakon, naprotiv, Isus je došao da ga ispuni, tako što je obezbedio sredstva za njegovo ispunjenje u Njemu samom.

Praktična primena: Izuzetno je bitno da proverimo u Bibliji, sve što vidimo, čujemo i čitamo, što tvrdi da je „hrišćansko“. Ovo se mora stalno naglašavati, jer jedno od Sataninih najvećih oružja je prevara. Vrlo je lako biti zaveden novom i uzbudljivom doktrinom koja se prividno zasniva na Svetom Pismu, ali, kada se podrobnije ispita, predstavlja udaljavanje od Božije Reči. Ako se, ono što se dešava, izgleda ne poklapa sa Svetim Pismom, onda je to laž, nije od Svetog Duha i ne treba da imamo ništa sa tim.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Knjiga 2. Jovanova
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries