settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači biti jedno telo u braku?

српски

Odgovor


Izraz “jedno telo” dolazi iz priče o stvaranju Eve. U 1. Mojsijevoj opisuje se da je Eva stvorena tako što je Bog uzeo Adamu rebro dok je spavao. Adam je prepoznao da je Eva deo njega; bili su "jedno telo". Drugim rečima, kao što je ljudsko telo celina koja ne može da se rastavi na delove i nastavi da funkcioniše, takva je i Božija zamisao sa brakom. Više ne postoje dve celine, dve individue, već samo jedna. Takva zajednica ima više aspekata.

Što se tiče privrženosti, nova zajednica ima prednost nad svim pređašnjim i budućim odnosima (1. Mojsijeva 2:24). Neki ljudi u braku i dalje više drže do svojih roditelja nego do partnera. To je recept za bračnu katastrofu i zanemarivanje Božije namere koju zovemo “ostaviti i prilepiti se”. Do sličnog problema dolazi kada se jedan od supružnika veže za dete da bi ispunio svoje emocionalne potrebe, a zanemaruje partnera.

Par treba da postane jedno u emocionalnom, duhovnom, finansijskom i svakom drugom smislu. Kao što se jedan organ u telu brine za sve ostale (želudac vari hranu za celo telo, mozak upravlja telom i omogućava funkcionisanje celine, ruke rade za telo…), tako svaki partner treba da brine o onom drugom. Pojedinac ne sme da smatra novac koji zarađuje samo svojim, već zajedničkim. Efescima 5:22-33 i Priče Solomunove 31:10-31 nam kroz uloge muža i žene daju primer takvog jedinstva.

Fizički, oni postaju jedno telo, a proizvod tog jedinstva su deca. Deca imaju poseban genetski sklop koji je rezultat njihovog jedinstva. Čak i po pitanju seksa muž i žena ne treba da smatraju sebe vlasnikom svog tela, već ono treba da pripada partneru (1. Korinćanima 7:3-5). Takođe, niko od njih dvoje ne bi smeo da misli samo na svoje zadovoljstvo, već da pruža zadovoljstvo svom supružniku.

Jedinstvo i želja da se udovolji drugom nije automatska, naročito zbog ljudskog pada u greh. Čoveku je u 1. Mojsijevoj 2:24 rečeno da se “prilepi” svojoj ženi. Ova reč ima dva značenja. Jedno je da se “zalepi” za svoju ženu, što pokazuje koliko čvrsta mora da bude bračna veza. Drugo je “silno stremljenje” svojoj ženi. To znači da se stremljenje mora nastaviti i posle udvaranja i venčanja. Telesno smeranje nas podstiče da radimo ono što nama prija i da ne razmišljamo o tome šta je dobro za partnera. Posle medenog meseca većina brakova upada u rutinu egocentričnosti. Umesto što svaki partner razmišlja o tome kako njegove potrebe nisu zadovoljene, trebalo bi da se oboje pobrinu da zadovolje potrebe onog drugog.

Koliko god bila lepa zajednica u kojoj dvoje misle o potrebama onog drugog, Bog ima više ciljeve za brak. Kao što je svako od supružnika služio Hristu pre braka (Rimljanima 12:1-2), tako sada treba da mu služe zajedno i odgajaju decu u tom duhu (1. Korinćanima 7:29-34; Malahija 2:15; Efescima 6:4). Primer takve zajednice su Priskila i Akvila u Delima 18. Kada supružnici zajedno služe Hristu, radost Duha ispunjava njihov brak (Galatima 5:22-23). U rajskom vrtu bilo je troje: Adam, Eva i Bog, i vladala je radost. Isto tako je i danas: tamo gde je Bog centar braka biće i radosti, jer pravo jedinstvo dva ljudska bića nije moguće bez Boga.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta znači biti jedno telo u braku?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries