settings icon
share icon
Pitanje

Šta je hrišćansko izmirenje? Zašto je potrebno da se izmirimo sa Bogom?

српски

Odgovor


Zamisli dva prijatelja koji se svađaju. Dobar odnos koji su nekad imali došao je do tačke pucanja. Prestanu da razgovaraju, komunikacija postane napeta. Postepeno postaju stranci. Takvo otuđenje može da se prevaziđe jedino pomirenjem. Pomiriti se znači obnoviti prijateljstvo ili sklad. Kada stari prijatelji odluče da reše svoje razlike i obnove odnos, dešava se pomirenje. 2. Korinćanima 5:18-19 kaže: „A sve je od Boga koji nas je preko Hrista izmirio sa sobom i koji nam je dao službu pomirenja. Jer Bog je u Hristu pomirio svet sa sobom, ne uračunavajući im njihove prestupe i metnuvši u nas reč pomirenja.“

Biblija kaže da nas je Hrist pomirio sa Bogom (Rimljanima 5:10; 2. Korinćanima 5:18; Kološanima 1:20-21). Činienica da nam je bilo potrebno izmirenje znači da je naš odnos sa Bogom bio prekinut. Pošto je Bog svet, krivica je bila na nama. Naš greh nas je odvojio od Njega. Rimljanima 5:10 kaže da smo bili Božiji neprijatelji: „Ako smo, dakle, mi - kao njegovi neprijatelji - izmireni s Bogom smrću njegovoga Sina, onda ćemo još pre biti spaseni njegovim životom, pošto smo izmireni.”

Kada je Hrist umro na krstu zadovoljio je Božiji sud i omogućio Božijim neprijateljima, nama, da nađemo mir sa njim. Naše „pomirenje“ sa Bogom time uključuje njegovu blagodat i oproštaj greha. Ishod Isusove žrtve je da se naš odnos izmenio iz neprijateljstva u u prijateljstvo. „Ne nazivam vas više slugama... vas sam nazvao prijateljima” (John 15:15). Hrišćansko pomirenje je slavna istina! Bili smo Božiji neprijatelji, ali sada smo prijatelji. Bili smo u stanju osude zbog svojih greha, ali sada nam je oprošteno. Bili smo u ratu sa Bogom, ali sada smo u miru koji nadilazi svako razumevanje (Filipljanima 4:7).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je hrišćansko izmirenje? Zašto je potrebno da se izmirimo sa Bogom?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries