settings icon
share icon
Pitanje

Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga?

српски

Odgovor


Odgovor na ovo pitanje zavisi od toga šta se misli pod "isti Bog." Ne može se poreći da muslimanski pogled na Boga i hrišćanski pogled na Boga imaju puno sličnosti. I jedni i drugi na Boga gledaju kao na apsolutno suverenog, svemoćnog, sveprisutnog, sveznajućeg, svetog, ispravnog, pravednog. Muslimani i Hrišćani veruju u jednog Boga koji je Stvoritelj svega u univerzumu. Tako da, da, u tom smislu Hrišćani i Muslimani slave istog Boga.

U isto vreme, postoje bitne razlike izmedju muslimanskog i hrišćanskog pogleda na Boga. Dok Muslimani smatraju da Alah poseduje atribute ljubavi, milosti i blagodati, Alah ne demonstrira ove atribute na isti način kao hrišćanski Bog. Ipak, najvažnija razlika izmedju muslimanskog i hrišćanskog pogleda na Boga je u konceptu utelovljenja. Hrišćani veruju da je Bog postao ljudsko biće u Osobi Isusa Hrista. Muslimani veruju da je ovaj koncept krajnje bogohuljenje. Muslimani nikada ne mogu da prihvate ideju da bi Alah postao čovek koji bi umro za grehe sveta. Vera u Božije utelovljenje u Osobi Isusa Hrista je apsolutno esencijalna za Hrišćansko razumevanje Boga. Bog je postao ljudsko biće da bi mogao da saoseća sa nama, i što je još važnije, da bi obezbedio spasenje, oproštenje grehova.

Onda, da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? I da i ne. Možda bi bilo bolje da pitanje bude, "Da li i Hrišćani i Muslimni imaju ispravno razumevanje kakav je Bog?" Na ovo pitanje, odgovor je definitivno ne. Postoji nekoliko osnovnih razlika izmedju hrišćanskog i muslimanskog koncepta o Bogu. Obe vere ne mogu da budu ispravne. Mi verujemo da Hrišćanstvo ima korektan pogled na Boga zato što ne može biti spasenja ukoliko cena za greh nije plaćena. Samo Bog može da plati tu cenu. Bog je mogao da umre umesto nas jedino u slučaju da je postao ljudsko biće, i tako plati cenu za naš greh (Rimljani 5:8; 2 Korinćanima 5:21).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries