v Zašto je idolopoklonstvo tako snažno iskušenje?
settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je idolopoklonstvo tako snažno iskušenje?

српски

Odgovor


Konačni odgovor je „greh". Grešna ljudska priroda je ta koja je uzrok klanjanju savremenim idolima, a svi oni su u suštini neki oblik klanjanja samom sebi. Iskušenje da se klanjamo sebi je na razne načine vrlo moćno. U stvari, toliko je moćno da samo oni koji pripadaju Hristu i imaju u sebi Svetog Duha mogu da se nadaju da će se odupreti iskušenju savremenog idolopoklonstva. Čak i tada, odupiranje idolopoklonstvu je bitka koja traje ceo život kao deo hrišćanskog života (Efežanima 6:11; 1. Timoteju 6:12; 2. Timoteju 2:3).

Kada čujemo reč idol, često mislimo na statue i objekte koji podsećaju na one kojima su se klanjali pagani u drevnim kulturma. Međutim, idoli 21. veka često nemaju sličnosti sa rukotvorevinama koje su korišćene pre mnogo hiljada godina. Danas su mnogi zamenili „zlato tele" sa nezasitom pohlepom za novcem ili prestižem, ili „uspehom" u očima drugih ljudi. Nekima je najveći cilj da ih drugi gledaju sa ogromnim poštovanjem. Neki traže utehu u mnogim strastvenim, ali praznim težnjama. Tužno je što se naše društvo često divi onima koji služe takvim idolima. Na kraju, nije bitno kom ispraznom zadovoljstvu težimo ili kom lažnom idolu se klanjamo, ishod je isti: odvojenost od jedinog istinitog Boga.

Da biso razumeli koji su to savremeni idoli, korisno je znati zašto su se dokazali kao tako moćna iskušenja. Idol može da bude bilo šta što stavimo ispred Boga u svom životu, bilo šta što zauzima Božije mesto našem srcu, kao što je imovina, karijera, odnosi, hobi, sportovi, zabava, ciljevi, pohlepa, zavisnost o alkoholu/drogama/kockanju/pornografiji, itd. Neke od stvari koje su nam idoli su očigledno grešni, međutim, mnoge od stvari kojima se klanjamo mogu da budu veoma dobre, kao što su odnosi ili karijera. Ipak, Sveto pismo nam kaže da šta god da radimo, radimo na slavu Božiju (1. Korinćanima 10:31) i da treba samo Bogu da služimo (Ponovljeni zakon 6:13; Luka 16:13). Nažalost, Boga često odgurnemo u stranu kada vatreno jurimo za idolima. I još gore od toga je da vreme koje često provodimo u svojim idolopokloničkim poduhvatima ne ostavlja mnogo, ili ni malo vremena za Gospoda.

Ponekad se okrenemo idolima tražeći utehu zbog težine života i nevolja koje su u današnjem svetu. Zavisničko ponašanje kao što je korišćenje droga ili alkohola, pa čak i preterano čitanje ili gledanje Tva, može da se koristi kao sredstvo na se nakratko „pobegne" iz teške situacije ili surovosti svakodnevnog života. Psalmista međutim kaže da oni koji se pouzdaju u ovakvo ponašanje će u suštini postati duhovno beskorisni (Psalam 115:8). Treba da se pouzdamo u Gospoda koji će „... te sačuvati od svakog zla" (Psalam 121:7) i koji nam je obećao da će se postarati za sve naše potrebe kada se pouzdamo u Njega. Trebalo bi da se podsetimo Pavlovih reči, koji podučava da ne treba ni oko čega da budemo anksiozni, već da se za sve molimo tako da mir Božiji, koji nadilazi svako razumevanje može da sačuva naša srca i umove (Filipljanima 4:6–7).

Postoji druga forma idolopolonstva koja danas preovlađuje. Njen rast je promovišu kulture koje nastavjaju da se udaljavaju od biblijskog učenja, kao što nas je apostol Pavle upozorio: „Jer će doći vreme kada neće podnositi zdrave nauke" (2. Timoteju 4:3). U ovom pluralističkom, liberalnom vremenu, mnoge kulture su u velikoj meri redefinisale Boga. Zaboravili smo na Boga koji nam se otkrio u Svetom pismu i preoblikovali smo ga da se pilagodi našim stremljenima i željama – „ljubazniji i blaži „ bog koji je beskrajno mnogo tolerantniji od Onog koji se otkrio u Svetom pismu. Onaj koji manje zahteva i osuđuje i koji će tolerisati mnoge životne stilove a da pritom nikoga ne osudi. Pošto mnoge crkve propagiraju idolopolonstvo mnogi članovi crkava veruju da se klanjaju jedinom pravom Bogu. Međutim, ove bogove je čovek stvorio i klanjati se njima je idolopoklonstvo. Klanjati se bogu koji je čovek sam stvorio je posebno iskušenje za mnoge čije navike i životni stilovi, ciljevi i želje nisu u skladu sa Svetim pismom.

Stvari ovoga sveta nikada neće u potpunosti zadovoljiti ljudsko srce. To im i nije bila namena. Grešne stvari nas obmanjuju i konačno vode u smrt (Rimljanima 6:23). Dobre stvari u ovom svetu su dar od Boga u kojima želi da uživamo zahvalnog srca, u pokornosti Njemu i Njegovoj slavi. Ali kada darovi zamene Darodavca ili kada tvorevina zameni Tvorca u našem životu, upadamo u idolopoklonstvo. Nijedan idol ne može da ispuni naš život smislom ili vrednošću i da nam večnu nadu. Kao što Solomon na divan način prenosi, u knjizi Propovednika, bez ispravnog odnosa sa Bogom život je besmislen. Stvoreni smo prema Božijem liku (Postanak 1:27) i stvoreni smo da ga obožavamo i slavimo ga, jer je samo on dostojan naše slave. Bog je stavio „večnost u čovekovo srce" (Propovednik 3:11), i odnos sa Isusom Hristom je jedini način da ispunimo tu težnju ka večnom životu. Svo naše idolopokloničko traganje ostaviće nam prazninu, neispunjenost i konačno, na širokom putu kojim mnogi idu, odvesti u propast (Matej 7:13).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Zašto je idolopoklonstvo tako snažno iskušenje?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries