settings icon
share icon
Pitanje

Kako hrišćanin treba da gleda na brigu o životnoj sredini?

српски

Odgovor


Postoji razlika između biblijskog gledanja na životnu sredinu i političkog pokreta po imenu „zaštita životne sredine". Razumevanje ove razlike oblikovaće hrišćanski pogled na zaštitu životne sredine. Biblija jasno govori da je zemlja i sve što je u njoj od Boga i da je dato čoveku da nad njom vlada. „Plodite se, množite se, napunite zemlju i vladajte njome i imajte vlast nad ribama morskim, nad pticama nebeskim i nad svim životinjama koje se miču po zemlji!"

(Postanje 1:28). Pošto su stvoreni na Božiju sliku, Bog je dao muškarcima i ženama privilegovano mesto među svim stvorenjima i zapovedio im da budu upravitelji nad zemljom (Postanje 1:26-28; Psalam 8:6-8). Upravljanje podrazumeva i vođenje brige, a ne zloupotrebu. Treba pametno da upravljamo resursima koje nam je Bog dao, predano brinući da ih očuvamo i zaštitimo. Ovo se vidi u Starom zavetu, kada je Bog zapovedio da polja i vinogradi treba da se seju i žanju šest godina, potom da sedmu godinu miruje, da bi se zemlja obnovila hranljivim materijama, odmorila i da bi se osiguralo snabdevanje Njegovog naroda u budućnosti (Izlazak 23:10-11; Knjiga Levita 25:1-7).

Pored uloge vođenja brige o zemlji, treba da cenimo funkcionalnost i lepotu životne sredine. Po Njegovoj neverovatnoj blagodati i sili, Bog je obezbedio na ovoj planeti sve što je potrebno da bi se nahranile, obukle i udomile milijarde ljudi koji su živeli na planeti od vremena Rajskog vrta. Svi resursi koje je On obezbedio za naše potrebe su obnovljivi i On nastavlja da obezbeđuje sunce i kišu neophodnu da se ovi resursi održe i obogate. Kao da ovo nije dovoljno, On je ukrasio planetu glamuroznim bojama i prelepim scenarijem da bi probudio naš osećaj za estetiku i oduševio naše duše čudom. Postoji bezbroj vrsta cveća, egzotičnih ptica i drugih divnih manifestacija Njegove blagodati prema nama.

U isto vreme, zemlja koju mi naseljevamo nije trajna planeta, niti je to bio plan. Pokret zaštite životne sredine usredsređen je na pokušaje da se planeta zauvek zaštiti, a znamo da to nije Božiji plan. On nam govori u 2. Petrovoj da će na kraju vremena, zemlja i svo Njegovo stvorenje biti uništeno: „ A dan Gospodnji doći će kao lupež; toga dana nebesa će uz snažnu huku proći, a zažarene stihije će se raspasti, i zemlja će izgoreti sa svim delima koja su na njoj." Fizička, prirodna zemlja u sadašnjem obliku, sa celokupnim svemirom sagoreće i Bog će stvoriti „nova nebesa i novu zemlju" (2. Petrova 3:13; Otkrivenje 21:1).

Stoga, umesto da se trudimo da sačuvamo zemlju u naredne hiljade ili čak milione godina, treba da budemo dobri upravitelji zemlje dokle god ona traje, što će biti dokgod ona služi Božijem suverenom planu i svrsi.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako hrišćanin treba da gleda na brigu o životnoj sredini?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries