settings icon
share icon
Pitanje

Šta je to gnusoba opustošenja?

српски

Odgovor


Izraz “gnusoba opustošenja” potiče iz Mateja 24:15 : “Kada, dakle, vidite da 'gnusoba opustošenja', o kojoj je govorio prorok Danilo, stoji na svetom mestu, ko čita neka razume.” Ovo se odnosi na knjigu proroka Danila 9:27, “I utvrdiće zavet s mnogima za nedelju dana, a u polovinu nedelje ukinuće žrtvu i prinos; i na krilu [hrama] postaviće gnusobu opustošenja, do kraja koji je određen izliće se na njega.” 167 . godine pre Hrista, Grčki vladar po imenu Antioh Epifan je postavio Zevsov oltar preko oltara za žrtve paljenice u Jevrejskom hramu u Jerusalimu. On je takođe žrtvovao svinju na oltaru u jerusalimskom Hramu. Ovaj događaj je poznat kao gnusoba opustošenja.

U Mateju 24:15, Isus je govorio skoro 200 godina kasnije o gnusobi opustošenja pošto se gore opisan događaj desio. Tako da, mora da je Isus prorpkovao da će se jednom u budućnosti dogoditi druga gnusoba opustošenja u Jevrejskom Hramu u Jerusalimu. Većina biblijskih tumača proroštava veruju da je Isus mislio da će Antihrist biti taj koji će uraditi nešto vrlo slično onome što je uradio Antioh Epifan. Ovo je potvrđeno činjenicom da neke stvari o kojima je Danilo prorokovao u Danilu 9:27 se nisu desile 167. godine pre Hrista sa Antiohom Epifanom. Antioh nije sklopio zavet sa Izraelom za sedam godina. Antihrist je taj koji će na kraju vremena, uspostaviti zavet sa Izraelom za sedam godina a onda ga prekršiti time što će učiniti nešto slično gnusobi opustošenja u Jevrejskom Hramu u Jerusalimu.

Kakva god da će biti gnusoba opustošenja u budućnosti, neće ostaviti sumnju u bilo čijem umu da je onaj koji ju je počinio osoba poznata kao Antihrist. Otkrivenje 13:14 ga opisuje kao nekog ko će napraviti neku vrstu slike koju će svi biti prinuđeni da slave. Pretvaranje hrama živog Boga u mesto za slavljenje Antihrista je uistinu “gnusoba.” Oni koji su živi i koji ostanu tokom vremena nevolje treba da budu pažljivi i da prepoznaju da je ovaj događaj početak 3 1/2 godine, najgoreg vremena nevolje i da je povratak Gospoda Isusa neminovan. “Nego bdite i molite se Bogu u svako doba, da budete kadri da izbegnete sve ovo što će se zbiti, i da stanete pred Sina čovečijeg.” (Luka 21:36).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je to gnusoba opustošenja?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries