settings icon
share icon
Pitanje

Šta je glosolalija?

српски

Odgovor


Glasolalija, fenomen koji se drugačije zove i „ushićen govor” je izgovaranje nerazgovetnih zvukova, nalik jeziku dok je osoba u stanju ekstaze.Glosolalija se ponekad meša sa ksenoglosijom, što je biblijski „dar jezika”. Međutim, dok je glosolalija brbljanje na nepostojećem jeziku, ksenoglosija je mogućnost tečnog govorenja jezika koji osoba nikad nije učila.

Pored toga, dok ksenoglosija nije urođena ili prirodna sposobnost, proučavanja su pokazala da je glosolalija naučeno ponašanje. Istraživanje koje je sproveo Luteranski medicinski centar pokazuje da se glosolalija lako uči davanjem jednostavnih uputstava. Štaviše, ustanovljeno je da studenti mogu da pokažu „govor u jezicima” u potpunom odsustvu bilo kakvog transa ili zanosa. Drugi test sproveden na 60 studenata pokazao je da je posle slušanja jednominutnog primera glosolalije, 20% bilo u stanju da to precizno imitira. Posle određenog vežbanja, 70% je uspelo.

Glasolalija se može primetiti u bilo kom delu sveta. Paganske religije širom sveta opsednute su jezicima. Ovo uključuje Šamane u Sudanu, Šango sektu na zapadnoj obali Afrike, Zor sektu u Etiopiji, Vudu sektu na Haitiju i Aboridžane u južnoj Americi i Australiji. Mrmljanje ili besmislen govor smatra se dubokim mističnim uvidom koje sveti ljudim imaju još od davnina.

Postoje dva aspekta glosolalije. Prvo je govorenje ili mrmljanje koje podseća na jezik. Praktično svako može ovo da uradi; čak i deca pre nego što nauče da pričaju, mogu, mimikom, da podražavaju pravi jezik, mada nerazumljivo. To nije ništa neobično. Drugi aspekt glosolalije je ekstaza ili pokazivanje ushićenosti koja liči na trans. Ni u ovom slučaju nije ništa neobično, mada je teže raditi to namerno, nego što je čisto izgovaranje zvukova koji podsećaju na jezik.

Neki hrišćani, posebno u okviru pentekosnog pokreta, veruju da postoji natprirodno objašnjenje slično onom koje je opisano u Novom zavetu. Oni veruju da je glavna svrha dara govora u jezicima da se pokaže kako je Sveti Duh izliven na njih kao na dan Pedesetnice (Dela 2), što je propokovao Joil (Dela 2:17).

Među tim hrišćanskim crkvama koje priznaju praktikovanje glosolalije, do jedne mere, ne postoji jedinstven stav oko toga, kako glosolalija deluje. Na primer, neki su nepokolebljivi u uverenju da je to zaista dar Svetog Duha, dok drugi umanjuju njenu važnost, govoreći kako je Pavle učio da „govor u jezicima” nije ni blizu tako bitan kao drugi darovi Svetog Duha (vidi 1. Korinćanima 13). Takođe, postoje i oni koji žele da izbegnu podele u crkvi po tom pitanju ne spominjući to ili tumačeći ga kao jednostavno psihološko iskustvo. Zatim, postoje i oni koji smatraju da je glosolalija sama satanska prevara.

Egzotični jezici mogu da se čuju i razumeju širom sveta, ali postojeći jezici se ne čuju, niti razumeju kada se govore kao „ushićen govor” ili „jezici”.Ono što čujemo je obilje ushićenja, zabune i buke. Jednostavno ne možemo da kažemo, kao u vreme prve crkve da „svako razume svoj jezik u kom se rodio” (Dela 2:8).

Jednostavno rečeno, praktikovanje glosolalije nije biblijski dar jezika. Pavle je jasno stavio do znanja da je glavna svrha govora u jezicima bila da se da znak onima koji nisu verovali i da se proširi radosna vest, Hristovo evanđelje (1. Korinćanima 14:19,22). EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je glosolalija?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries