settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija govori o evanđelju prosperiteta?

српски

Odgovor


U evanđelju prosperiteta, znanom i kao Reč vere, verniku se sugeriše da koristi Boga, dok je biblijsko hrišćanstvo sasvim suprotno – Bog koristi vernika. Reč vere ili teologija prosperiteta Svetog Duha smatra silom koju treba pokrenuti da bi se ispunili zahtevi vernika. Biblija uči da je Sveti Duh osoba koja osposobljava vernika da čini Božiju volju. Pokret evanđelja prosperiteta veoma podseća na neka opasna krivoverja koja su se bila infiltrirala u ranu crkvu. Apostol Pavle i ostali apostoli nisu tolerisali učitelje koji su propagirali pohlepu. Nazivali su ih opasnim lažnim učiteljima i savetovali su hrišćanima da ih izbegavaju.

Apostol Pavle je upozoravao Timoteja na takve ljude u 1. Timoteju 6:5, 9-11. Za te ljude pokvarena uma pobožnost je sredstvo dobiti, a njihova želja da se obogate je zamka koja će ih gurnuti u propast i pogibao (s. 9). Trka za bogatstvom je za hrišćane opasan put na koji ih Bog upozorava: „Jer srebroljublje je koren svih zala; neki mu se predadoše, zastraniše od vere i sami sebi mnoge muke pričiniše" (s. 10). Da je bogatstvo razborit cilj za pobožne ljude, i Isus bi bio bogat na zemlji. Ali, on to nije bio i radije je izabrao da nema gde da zakloni glavu (Matej 8:20), čemu je učio i svoje sledbenike. Indikativno je i to što je jedini učenik kome je poveren zajednički novac bio Juda.

Apostol Pavle je rekao da je pohlepa idolopoklonstvo (Efescima 5:5) i savetovao je Efesce da izbegavaju svakoga ko im donosi poruku nemorala i gramzivosti (Efescima 5:6-7). Učenje prosperiteta sprečava Boga da radi onako kako on želi, a to u principu znači da on nije Gospod nad svim jer ne može da deluje sve dok mu mi ne damo pristanak. Po evanđelju prosperiteta, vera nije vera koja se podređuje Bogu, već formula pomoću koje manipulišemo duhovnim zakonima koji, kako tvrde učitelji prosperiteta, vladaju univerzumom. Kao što i sam naziv "Reč vere" govori, ovaj pokret uči da je vera mnogo više to što ispovedamo, a manje kome verujemo i šta nam je u srcu.

Omiljena fraza Reči vere je “pozitivno ispovedanje”. To je učenje da reči imaju silu. Ono što izgovaraš utiče na sve što ti se dešava. Tvoja ispovedanja, naročito ako nešto zahtevaš od Boga, moraju da budu pozitivna i bez premišljanja. Potom zahtevaš od Boga da ti odgovori (kao da čovek može išta da zahteva od Boga!). Prema svemu ovome, Božija sposobnost da nas blagoslovi zavisi od naše vere. Jakov 4:13-16 se jasno suprotstavlja ovakvom učenju: „De sad vi koji govorite: danas ili sutra poći ćemo u taj i taj grad, i provešćemo onde godinu dana, i trgovaćemo, i zaradićemo; vi, koji ne znate šta će biti sutra. Jer kakav je vaš život? Vi ste vodena para koja se zamalo pokaže i onda nestane. Umesto da govorite: ako Gospod htedne, živećemo i učinićemo ovo ili ono. A ovako se hvalite u svojoj razmetljivosti. Svaka takva hvala je zla.” Mi ne samo što ne možemo ispovedanjem da kreiramo sebi budućnost, već ne znamo ni šta sutra donosi i hoćemo li uopšte biti živi.

Biblija ne ističe važnost bogatstva već, naprotiv, upozorava na njegovu štetnost. Vernici, a naročito vođe u crkvi (1. Timoteju 3:3) ne smeju da budu robovi srebroljublja (Jevrejima 13:5). Srebroljublje je koren svih zala (1. Timoteju 6:10). Isus je upozorio: "Pazite i čuvajte se svakog lakomstva, jer u izobilju ničiji život ne počiva na njegovom imanju” (Luka 12:15). Kao oštar kontrast Reči vere i njenom naglašavanju važnosti sticanja bogatstva stoje Isusove reči: "Ne sabirajte sebi blaga na zemlji, gde moljac i rđa uništavaju i gde lopovi potkopavaju i kradu” (Matej 6:19). Nepomirljive suprotnosti između evanđelja prosperiteta i evanđelja našeg Gospoda Isusa Hrista najbolje opisuju Isusove reči u Mateju 6:24: "Ne možete služiti Bogu i mamonu.”

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija govori o evanđelju prosperiteta?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries