settings icon
share icon
Pitanje

Da li cilj opravdava sredstvo?

српски

Odgovor


Odgovor na ovo pitanje zavisi od toga koje ciljeve i koja sredstva koristimo da bismo ih postigli. Ako su ciljevi dobri i plemeniti, sredstva koja koristimo da bi ih postigli su takođe dobri i plemeniti, onda da, cilj opravdava sredstvo. Međutim, to nije ono na šta većina ljudi misli kada koristi ovaj izraz. Većina to koristi kao izgovor da postigne ciljeve putem bilo kojih sredstava, bez obzira koliko bili nemoralni, nelegalni ili neprijatni. Ono što izraz obično znači je nešto ovako: „Nije bitno kako dođeš do toga što želiš. Bitno je da to dobiješ".

„Sredstvo opravdava cilj" obično uključuje nešto pogrešno da bi se postigao pozitivan cilj i opravdava se pogrešan postupak ukazivanjem na dobar ishod. Jedan od primera je laž u radnoj biografiji radi dobijanja dobrog posla, i opravdavanje laži rečima da će veća plata omogućiti onome ko laže da bolje obezbeđuje za svoju porodicu. Drugi bi mogao da bude opravdavanje abortusa da bi se spasao život majke. I laganje i oduzimanje nevinog života su moralno neispravni, ali obezbeđivanje sredstava za porodicu i spasavanje života jedne žene su moralno ispravni. Gde je onda granica?

Dilema „cilj/sredstvo" je popularna u diskusijama o etici. Obično pitanje ovako ide: „Ako bi mogao da spaseš svet tako što bi nekog ubio, da li bi to učinio?" Ako je odgovor „da", tada moralno neispravan ishod opravdava korišćenje nemoralnih sredstava da se to postigne. Međutim, postoje tri stvari koje treba da se razmotre u takvoj situaciji: moralnost postupka, moralnost ishoda, i moralnost osobe koja to radi. U ovoj situaciji (ubistvo) je jasno nemoralno pa je i sam ubica takav. Međutim, spasenje sveta je dobro i moralno. Ili nije? Kakav je svet spasen ako je ubicama dozvoljeno da odlučuju kada je i da li je ubistvo opravdano i da onda budu slobodni? Ili da li se ubica suočava sa kaznom za svoj zločin u svetu koji je spasao? I da li bi svet koji je spasao bio opravdan oduzimanjem života koji ga je upravo spasao?

Sa biblijske tačke gledišta, naravno, ono što nedostaje je Božiji karakter, Božiji zakon, i Božije proviđenje. Pošto znamo da je Bog dobar, svet, pravičan, milostiv i pravedan, oni koji nose Njegovo ime trebalo bi da oslikavaju Njegov karakter (1. Petrova 1:15-16). Ubistvo, laganje, krađa, i svi oblici grešnog ponašanja su izraz čovekove grešne prirode, ne Božije. Za hrišćane čiju je prirodu Hrist transformisao (2. Korinćanima 5:17), nema opravdanja za nemoralno ponašanje, bez obzira na motivaciju ili ishod. Od ovog pravednog i savršenog Boga dobijamo zakon koji oslikava Njegove osobine (Psalam 19:7); Rimljanima 7:12). Deset zapovesti jasno govore da ubistvo, preljuba, krađa, laganje i pohlepa nisu prihvatljivi u Božijim očima i On ne pravi izuzetke po pitanju motivacije i racionalizacije. Zapazi da ne kaže: „Ne ubij osim ako to ne činiš da bi spasao nečiji život". Ovo se zove „situaciona etika", i za nju nema mesta u Božijem zakonu. Tako da je jasno da iz Božije perspektive nema cilja koji opravdava sredstvo tako što će se prekršiti Njegov zakon.

Takođe, etička diskusija o „cilju/sredstvu" je razumevanje Božijeg proviđenja. Bog nije samo stvorio svet, naselio ga ljudima i onda ih ostavio da sami brljaju bez Njegovog nadgledanja, već Bog ima plan i cilj za čovečanstvo koje je tokom vekova ostvariovao. Svaka odluka koju je svaka osoba napravila tokom istorije je bila natrpirodno primenjena u tom planu. On ovu istinu neopozivo tvrdi: „Od početka javljam šta će biti, unapred ja javljam što se još nije zbilo. Ja govorim: ostaće rešenja moja i svu volju svoju ja ću izvršiti. Ja sam koji s istoka pticu grabljivicu zovem, i čoveka iz zemlje daleke, da izvrši volju moju, rekao sam i učiniću. Naumio sam i izvršiću." (Isaija 46:10-11). Bog je blisko uklučen u svoju tvorevinu i ima kontrolu nad njom. Štaviše, On tvrdi da sve čini na dobro onima koje voli i koji su pozvani po Njegovoj odluci (Rimljanima 8:28). Hriščanin koji laže u radnoj biografiji ili abortira bebu krši Božiji zakon i poriče njegovu sposobnost da obezbedi za svoju porodicu ili da očuva život majke ako je to Njegova volja.

Oni koji ne poznaju Boga možda će morati da opravdaju svoja sredstva do cilja, ali oni koji tvrde da su Božija deca nemaju razlog da krše bilo koju Božiju zapovest, poriču Njegov suvereni cilj i donose sramotu Njegovom imenu.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li cilj opravdava sredstvo?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries