settings icon
share icon
Pitanje

Šta su blaženstva?

српски

Odgovor


Blaženstva predstavalju osam izjava o blagoslovima koje je Isus izgovorio na početku Propovedi na Gori (Matej 5:3-12), a svaka počinje sa „Blaženi su…” Postoje razmimoilaženja oko broja blaženstava koja postoje. Neki govore o broju sedam, devet ili deset, ali izgleda da je u pitanju osam (stihovi 10-12 u Mateju 5 su jedno blaženstvo).

Grčka reč koja je prevedena kao „blaženi” znači duhovna dobrobit i prosperitet. To je reč koja se odnosi na duboku duševnu radost. Oni koji iskuse prvi deo blaženstava (siromašni, žalostivi, krotki, gladni pravednosti, milostivi, čisti, mirotvorci i progonjeni) takođe će iskusiti drugi deo blaženstava (nebesko carstvo, utehu, naslediće zemlju, biće ispunjeni, videti Boga, zvaće se sinovi Božiji, naslediće nebesko carstvo). Blagosloveni imaju udeo u spasenju i ušli su u Božije carstvo i dobili predukus neba. Drugo moguće značenje svakog blaženstva je uzvik „Kako su blagosloveni ….”

Blaženstva opisuju idealnog učenika i njegove nagrade, sada i u budućnosti. Osoba koju Isus opisuje u ovom odlomku ima sasvim drugačiji kvalitet karaktera i životnog stila od onih koji su još „van carstva”. Doslovno, blaženstva se mogu, takođe, naći u Starom Zavetu, posebno u Psalmima (1:1; 34:8; 65:4; 128:1) i na drugim mestima u Novom zavetu (Jovan 20:29, 14:22; Jakovljeva 1:12; Otkrivenje 14:13).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta su blaženstva?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries