settings icon
share icon
Pitanje

U kom smislu je teško biti hrišćanin?

српски

Odgovor


Svako ko ti kaže da predavanje tvog života Hristu će napraviti tvoj život lakšim, ne govori istinu. Ispunjenijim, da. Radosnijim, sigurno. Ali lakšim? Ne. U nekom smislu, život postaje teži pošto poverujemo u Hrista. Borba protiv greha je izraženija, ako ništa drugo. Lenjost, bahatost, psovanje, bes, zavist, egocentričnost, materijalizam, pohlepa, intimna pitanja – iskušenjima kao da nema kraja. Svet, telesnost i Đavo nisu nestali samo zato što smo mi ušli u odnos sa Hristom.

Lista grehova stara 2000 godina u poslanici Galatima 5:19–21 je još uvek primenljiva i za nas koji živimo u 21. veku. Nakon te liste sledi druga lista — plod Duha: ljubav, radost, mir, strpljenje, ljubaznost, dobrota, vernost, krotkost i uzdržljivost. Promena koja treba da se desi od telesnih dela do ploda na Duha može da bude teška.

Da poverujemo u Gospoda Isusa Hrista znači da smo dobili trenutno opravdanje pred Bogom(Rimljanima 10:10). Mi smo se pomirili sa Njim i imamo sva zakonska prava i privilegije koje ima jedan sin ili ćerka (Jovan 1:12). Sada smo u odnosu sa Stvoriteljem univerzuma.

Ono što se često zanemaruje, je da mi treba da prihvatimo Hrista kao Gospoda. Da si krvlju iskupljeno dete Božije znači da treba da odustaneš od svojih prava (1 Korinćanima 6:20). To je trenutak u kome počinje posvećenje, i ovo neprestano umiranje sebi produžava sve dok živimo u našim zemaljskim telima (Matej 16:24).

Duhovni preporod uključuje sistem za uzbunu koji nam pokazuje da su se stvari promenile. Grešno ponašanje u kome smo se nekada osećali udobno, to više nije. Stari način života —stari (2 Korinćanima 5:17).

Da si hrišćanin je teško zato što sada treba da se suočimo sa različitim pogledom na život koji dolazi sa navim sistemom vrednosti — Božijim vrednostima. Mi smo potopljeni u svetski sistem vrednosti koji trubi svoje ideale i kleveće svakog ko ima različito mišljenje. Pre nego da postanemo spašeni, mi prihvatamo sve što svet kaže, bez da se čak i zamislimo. Ne znamo ništa drugo. Nakon što smo spašeni, naše se oči otvaraju istini i možemo uočiti laži sveta. Borba protiv te laži može biti teška.

Da si hrišćanin može biti teško zato što, jednom kad smo spašeni, odjednom počinjemo da plivamo uzvodno, protiv struje sveta okolo nas. Iako će se naši apetiti promeniti, naše posvećenje može biti veoma težak proces. Prijatelji nas više ne razumeju; naša porodica dovodi u pitanje naša nova angažovanja i odnose. One koje volimo često se osećaju odbačeno, besni su ili se povlače. Oni ne mogu da shvate zašto mi ne možemo da produžimo da živimo na stari način.

Da si hrišćanin je teško jer zahteva rast. Bog nas previše voli da bi nas ostavio da ostanemo isti. Rast može da bude ponekad bolan a mi obično ne volimo da napuštamo našu zonu komfora, ali pozitivna promena se uvek isplati. I dok rastemo u Hristu, shvatamo da se Bog ne zadovoljava samo sa tim da živimo u skladu sa nekim skupom pravila. On želi sve od nas; On želi razpet život, odaden u potpunosti Njemu. Mi se učimo da kroz poslušnost i poverenje nalazimo mir u Njegovom vođstvu.

Da si hrišćanin je teško zato što stalno treba da kažemo "ne" našim telesnim željama i da se prepuštamo Duhu. Učimo, kako da se nosimo sa konfliktom sa milošću, umesto sa osvetom. Učimo se kako da opraštamo umesto da budemo zlopamtilo. Učimo se kako da zamenimo kolebljive emocije koje smo nekad zvali ljubav, istinskom bezuslovnom ljubavlju. Rastemo kroz mogućnost umiranja sebi svakodnevno, da bismo postali poslušni.

Da, biti hrišćanin je teško na mnogo načina. Ali to je samo pola priče. Vernici nisu sami u problemima sa kojima se susreću. Svaki izazov se susreće kroz silu Hrista koji živi u nama (Filipljanima 4:13). Veran Hristov sledbenik nikada nije potpuno pobeđen (2 Korinćanima 4:8–9).

Postoje određene, večne nagrade za one koji slede Hrista (Luka 18:29–30). Kroz izkustvo učimo da su Božiji putevi bolji, sigurniji i pouzdaniji od svetskih puteva. Naša verna poslušnost Bogu postaje put ka preobraženom i izobilnom životu (Jovan 10:10).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

U kom smislu je teško biti hrišćanin?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries