settings icon
share icon
Pitanje

Šta je antinomizam?

српски

Odgovor


Reč antinomizam potiče od dve grčke reči: anti, što znači „protiv" i nomos, što znači „zakon". Antinomizam znači „protiv zakona". U teološkom smislu, antinomizam je verovanje da ne postoji moralni zakon za koji Bog očekuje da mu se hrišćani pokoravaju. Antinomizam dovodi biblijsko učenje do nebiblijskih zaključaka. Biblija poučava da se od hrišćana ne očekuje da poštuju starozavetni zakon kao način za spasenje, Kada je Isus Hristos umro na krstu, ispunio je starozavetni zakon (Rimljanima 10:4; Galatima 3:23-25; Efežanima 2:15). Zaključak da ne postoji moralni zakon za koji Bog očekuje da ga hrišćani poštuju je u suprotnosti sa Biblijom.

Apostol Pavle se borio sa problemom antinomizma u Rimljanima 6:1-2: „Šta ćemo, dakle, reći? Da ostanemo i dalje u grehu — da bi se blagodat umnožila? Daleko od toga. Kako ćemo mi, koji smo umrli grehu, i dalje u njemu živeti?" Najčešća zamerka na doktrinu spasenja isključivo po milosti je da ona podstiče ljude na greh. Ljudi se možda pitaju: „Ako sam spasen po blagodati i ako su mi svi gresi oprošteni, zašto da ne grešim koliko želim?" To razmišljanje ne potiče od osobe koja je zaista obraćena jer pravo obraćenje proizvodi veću želju da osoba bude poslušna Bogu, ne manju. Božija želja – i naša želja kada smo obnovljeni Njegovim Duhom – je da se borimo da ne grešimo. Iz poslušnosti za Njegovo spasenje i oproštenje, želimo da mu ugodimo. Bog nam je dao Svoj beskrajno blagodatni dar putem spasenja kroz Isusa (Jovan 3:16; Rimljanima 5:8). Naša reakcija je da mu posvetimo svoj život iz ljubavi, slavljenja, i zahvalnosti za ono što je učinio za nas (Rimljanima 12:1-2). Antinominizam je nebiblijsko učenje po tome što zloupotrebljava smisao Božije blagodatne ljubavi.

Drugi dokaz da je antinomizam nebiblijski je da postoji moralni zakon koji Bog očekuje od nas da poštujemo. Prva Jovanova 5:3 kaže: „Jer ljubav prema Bogu ovo znači: da držimo njegove zapovesti; a njegove zapovesti nisu teške." Koji je to zakon koji Bog očekuje od nas da mu budemo poslušni? To je Hristov zakon – „A on mu reče: »Ljubi Gospoda Boga svoga svim srcem svojim i svom dušom svojom i svom mišlju svojom«. Ovo je najveća i prva zapovest. A druga je kao i ova: »Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe«. O ovim dvema zapovestima visi sav zakon i proroci." (Mateja 22:37-40). Nismo pod starozavetnim zakonom ali jesmo pod Hristovim zakonom. Hristov zakon nije ogroman spisak zakonskih propisa. To je zakon ljubavi. Ako volimo Boga svim svojim srcem, dušom, umom i snagom, nikada nećemo ništa učiniti nešto ne bi bilo po Njegovoj volji. Ako volimo svoje bližnje kao same sebe, nećemo učiniti ništa da im naudimo. Biti poslušan Hristovom zakonu nije zahtev da se zaradi ili održi spasenje. Hristov zakon je ono što Bog očekuje od hrišćana.

Antinomizam je u suprotnosti sa svim onim što Biblija poučava. Bog očekuje da živimo moralno, sa integritetom i ljubavlju. Isus Hristos nas je oslobodio od zamornih zapovesti starozavetnog zakona, ali time nam nije dao dozvolu da grešimo, već je to zavet blagodati. Treba da se borimo da prevaziđemo greh i da se držimo se pravedonosti, tražeći od Svetog Duha da nam pomogne. Činjenica da smo blagodatno oslobođeni zahteva starozavetnog Zakona, trebalo bi da ima za ishod život u poslušnosti Hristu. Prva Jovanova 2:3-6 tvrdi: „I po tome znamo da smo ga poznali, ako držimo njegove zapovesti. Ko govori: poznajem ga, a zapovesti njegove ne drži, laža je i u njemu nema istine. A ko drži njegovu reč, u njemu je zaista ljubav prema Bogu došla do savršenstva. Po tom poznajemo da smo u njemu. Ko govori da u njemu stoji, dužan je i sam da živi onako kako je on živeo."

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je antinomizam?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries