v Šta znači uzimati Gospodnje ime uzalud?
settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači uzimati Gospodnje ime uzalud?

српски

Odgovor


Iako mnogi misle da se uzimanje Gospodnjeg imena uzalud odnosi na korišćenje Njegovog imena u psovki, to je mnogo više od toga. Da bismo razumeli ozbiljnost uzimanja Gospodnjeg imena uzalud, moramo prvo da vidimo Gospodnje ime iz Njegove perspektive, kao što je to navedeno u Svetom pismu. Bog Izraela je poznat pod mnogim imenima i titulama, ali sam koncept koji je utelovljen u Božijem imenu igra važnu i jedinstvenu ulogu u Svetom pismu. Božija priroda i njegovi atributi, celo Njegovo biće i posebno Njegova slava se oslikavaju u Njegovom imenu (Psalam 8:1). Psalam 111:9 kaže: „Ime je Njegovo sveto, i valja Mu se klanjati", i Gospodova molitva počinje obraćanjem Bogu rečima: „Neka se sveti ime tvoje" (Matej 6:9), što je pokazatelj da u našim molitvama treba Bogu da se obraćamo sa najvećim poštovanjem. Previše često upadamo u Božije prisustvo sa drskim spiskom šta nam treba, ne obazirući se na Njegovu svetost, veličanstvenost i ogroman jaz koji nas razdvaja od Njega. Dozvoljeno nam je čak i da dođemo pred Njegov presto samo zbog Njegove blagodatne, milostive ljubavi koju ima za Svoj narod (Jevrejima 4:16). Nikada ne smemo da uzimamo Njegovu blagodat zdravo za gotovo.

Uzimanjem u obzir veličinu Božijeg imena, svako korišćenje Njegovog imena koje mu ne daje čast ili koje prlja Njegov karakter je uzimanje Božijeg imena uzalud. Treća od Deset zapovesti nam brani da uzimamo Gospodnje ime sa nepoštovanjem jer to ukazuje da Njega ne poštujemo. Osoba koja uzima Gospodnje ime uzalud naći će se krivim pred Bogom (Izlazak 20:7). U Starom zavetu nepoštovanje prema Božjem imenu je bilo neispunjavanje zakletve Njegovo ime (Levitska 19:12). Čovek koji uzima Božije ime da bi dao težinu svojoj zakletvi, a onda pogazio svoje obećanje bi pokazao da ne poštuje Boga, kao i da nema strah da će ga Bog kazniti zbog toga. U osnovi, to je bilo podjednako poricanju Božijeg postojanja Za vernike, međutim, nema potrebe da koriste Božije ime da bi osigurali neku zakletvu jer mi pre svega ne treba da dajemo zakletve, već da naše „da bude da" i naše „ne bude ne" (Matej 5:33-37).

Postoji širi obim u kome ljudi danas uzimaju Gospodnje ime uzalud. Oni koji se mole u Hristovo ime, i uzimaju Njegovo ime kao deo svog identiteta, ali namerno i stalno ne poštuju Njegove zapovesti, uzimaju Njegovo ime uzalud. Hristos je dobio ime iznad svakog imena, pred kojim će se svako koleno pokloniti (Filipljanima 2:9-10), i kada uzmemo za sebe naziv „hrišćanin", moramo da razumemo ta to znači. Ako ispovedamo da smo hrišćani, ali se ponašamo, mislimo i govorimo na svetski ili profani način, uzimamo Njegovo ime uzalud. Kada pogrešno predstavljamo Hrista, bilo namerno ili zbog nepoznavanja hrišćanske vere kako je objavljena u Svetom pismu, uzimamo Gospodnje ime uzalud. Kada kažemo da ga volimo ali ne radimo ono što On zapoveda (Luka 6:46), uzimamo Njegovo ime uzalud i u opasnosti smo da čujemo kako nam kaže na Sudnji dan: „...nikada vas nisam upoznao; odlazite od mene vi koji činite bezakonje" (Matej 7:21-23).

Božije ime je sveto, kao što je i On svet. Gospodnje ime je predstava Njegove slave, veličanstva i najvišeg božanstva. Trebalo bi da odamo čast i slavu Njegovom imenu dok se klanjamo Bogu i slavimo ga. Sve što je manje od toga je uzimanje Njegovog imena uzalud.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta znači uzimati Gospodnje ime uzalud?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries