settings icon
share icon
Pitanje

Šta Sveto pismo govori o procesu starenja?

српски

Odgovor


Sveto pismo govori o starenju kao o normalnom, prirodnom delu života u ovom svetu. Proces starenja je pun dostojanstva jer starenje logično donosi više mudrosti i iskustva. „Seda je kosa slavna kruna, nalazi se na putu pravednom" (Poslovice 16:31; pogledajte i Poslovice 20:29). Bog želi da ne zaboravimo da je život kratak (Jakovljeva 4:14) i da lepota mladosti brzo prolazi (Poslovice 31:30; 1. Petrova 1:24).

Na kraju, pitanje starenja ne može da se odvoji od pitanja smisla života i ideje o nasleđu koje iza sebe ostavljamo. U knjizi Propovednika, Solomon daje veoma mudar pogled na proces starenja i probleme koji su za to vezani.

Rođeni smo sa prirodnom sklonošću da živimo za trenutak, ali besmislenost ovog pristupa je tema stihova u Propovedniku 1 – 7. Kako ljudi stare i sve više osećaju uticaj svoje smrtnosti, obično pokušavaju da ulažu svoja sredstva koja se polako tope u projekte koji po njima više daju trajni smisao životu, posebno se nadajući da će nastaviti svoje „ime" u trajnom zaveštanju (Propovednik 2). Nažalost, niko ne može da predvidi koji će projekti imati trajnu vrednost i značaj (Propovednik 3:1–15), i to naravno donosi određeno razočaranje, čak i očajanje zbog kratkoće života i očigledne nepravde „pod suncem" (izraz koji Solomon koristi kada govori o životu na zemlji) (Propovednik 3:16—7:29).

Solomonova nada je da će narod, sticanjem većeg razumevanja da su takva dela uvek prolaznog karaktera, sazreti u mudrosti u korišćenju svog dela imovine pre smrti (Propovednik 8—12; takođe pogledaj Psalam 90:12). Ova mudrost raste kada smo svesni „vremena i suda" – jer potrebno nam je Božije viđenje života zato što smo suočeni sa očiglednom kratkotrajnošću i nepravdom (Propovednik 3:15c–17; 8:5b–8, 12b–15; 9:11–12; 11:9; 12:14). Hebrejsko shvatanje vremena u ovim odeljcima je kombinacija ideje o dobijenoj prilici (a to je pravo vreme da se celishodno deluje kada se ukaže prilika) i ograničenim životnim vekom (malo je vremena pre nego što ta prilika nestane). Hebrejska ideja suda u istim ovim tekstovima ima za pretpostavku potpunu slobodu koja nam je data da koristimo naš "udeo" života, onako kako nas vode naše želje, i u isto vreme odgovornost Onom koji nam je podelio i dodelio ove udele. Novozavetnu paralelu za ove koncepte možemo da pronađemo živo opisanu u Isusovim parabolama o deset devojaka i talantima (Matej 25), u paraboli o dva sina (Matej 21:28–32), i onoj o nepravednom upravitelju (Luka 16:1–13).

Pisac knjige Propovednika priznaje da postoje poteškoće i izazovi u starenju, uključujući mentalno propadanje. Knjiga Propovednika govori o ovim poteškoćama iz ljudske perspektive (Propovednik 7:15–18; 8:14—9:3) a ipak daje mudri odgovor kako bi nam pomogao da starimo iz Božije perspektive, uključujući ideje o „vremenu i sudu". Sa neizbežnim razočaranjem zbog ljudske sudbine, zbog naše sveopšte pokvarenosti, nesigurnosti i smrtnosti – mudro je zapamtiti da: „… ko će biti izabran? U živih svih ima nadanja; i psu živom bolje je nego mrtvom lavu. Jer živi znaju da će umreti, a mrtvi ne znaju ništa niti im ima plate, jer im se spomen zaboravio. I ljubavi njihove i mržnje njihove i zavisti njihove nestalo je, i više nemaju dela nikada ni u čemu što biva pod suncem" (Propovednik 9:4–6). Ovo spoznanje da je čovek odgovoran Bogu za svoj Bogom dat „udeo", trebalo bi bude podstrek da radosno koristimo prednost svih svojih darova, mudrosti, i prilika u životu pre ili kasnije – pre nego što sve prilike nestanu (9:7–10; 11:9—12:7).

Ono što može da nas motiviše iz ovih stihova iz knjige Propovednika je da je smisao života ispunjen u našem bogomdatom smislu, a naš smisao je ispunjen samo kada iskoristimo naš bogomdan udeo u Hristu, Božijem obećanom Spasitelju. Iako ovaj udeo može da izgleda kao da je mnogo nepravedniji za neke ljude, životni smisao će biti potpun jedino na konačnom sudu kada budemo primili svoje nasledstvo (Propovednik 7:11) za način na koji smo uložili u svoj udeo, bilo da je to dobro ili loše (Propovednik 12:14; uporedi sa: 2. Korinćanima 5:10). Na taj dan videćemo Boga kao časnog u svojim nagradama, bez obzira na to koliko se čini da su nepravedno ili nepravilno raspoređeni udeli u ovom životu.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Sveto pismo govori o procesu starenja?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries