settings icon
share icon
Pitanje

Da li je Nojev potop bio globalan ili lokalni?

српски

Odgovor


Kada se pažljivo ispitaju biblijski odeljci, jasno je da je potop bio globalan. Prva Mojsijeva 7:11 započinje sa:"Taj dan razvliše se svi izvori velikoga bezdana, i otvoriše se ustave nebeske." Iz Prve Mojsijeve od 1:6-7 i 2:6 je očigledno da je okolna sredina u vreme pre potopa bila mnogo drugačija od naše današnje. Zasnovano na ovim i drugim biblijskim dokazima, kao i fosilnim ostacima i sadašnjim geološkim otkrićima, postoji realna pretpostavka da je u tadašnje vrema zemlja bila pokrivena nekom vrstom vodenog pokrivača(svoda). Ovaj pokrivač se mogao sastojati od vlage ili od krugova sličnim onima na Saturnu, koji su od leda. Ovo u kombinaciji sa glavnim slojem podzemne vode, ako bi se oslobodilo na zemlju (Prva Mojsijeva 2:6) bi za posledicu imalo globalni potop.

Najjasniji stihovi koji pokazuju koliki je bio potop, se nalaze u Prvoj Mojsijevoj 7:19-23: "I navaljivaše voda sve više po zemlji, i pokri sva najviša brda što su pod celim nebom. Petnaest lakata dođe voda iznad brda što ih pokri. Tada izgibe svako telo što se micaše na zemlji, ptice i stoka, i zveri i sve što gmiže po zemlji i svi ljudi. Sve što imaše dušu živu u nosu, sve što beše na suhu, pomre. I istrebi se svako telo živo na zemlji, i ljudi i stoka, što god gmiže i ptice nebeske, sve, velim, istrebi se sa zemlje; samo Noje osta i što sa njim beše u kovčegu."

U gore pomenutim stihovima ne samo da nalazimo reč "sve∕svako" da se neprekidno ponavlja, već nalazimo i rečenice kao što su " i pokri sva najviša brda što su pod celim nebom," " petnaest lakata dođe voda iznad brda što ih pokri" (dovoljno da bi se kovčeg mogao bezbedno kretati preko njih), i "izgibe svako telo što se micaše na zemlji, ptice i stoka, i zveri i sve što gmiže po zemlji i svi ljudi," itd. Ako ovi opisi nisu dovoljni da bi opisali univerzalni potop, ne znam kako bi Bog mogao to da kaže jasnije. Isto tako, ako je potop bio lokalni, zašto je Bog onda dao Noju zapovest da sagradi kovčeg, umesto da učini da životinje jednostavno migriraju i da kaže Noju da učini isto? I zašto je dao Noju zapovest da izgradi kovčeg dovoljno veliki da se u njega mogu smestiti sve različite vrste životinja koje se danas mogu naći na zemlji. Svako može da se doseti da su čak i dinosaurusi jednom bile bebe, i da nije bilo neophodno da Noje u kovčeg dovede sve odrasle životinje.

Bog je Noju dao zapovest da u kovčeg stavi po dve od svih suvozemnih životinja (vodene su bile izuzete), (Prva Mojsijeva 6:19-22) sa isključenjem ceremonijalnih čistih životinja i svih ptica, od kojih je trebalo da uzme po sedam od svake vrste u kovčeg (Prva Mojsijeva 7:2-3).

Petar isto opisuje potop kao univerzalan, u Drugoj Petrovoj 3:6-7 u kojoj kaže: "Tim je i tadašnji svet bio potopljen vodom, i tako propao. A sadašnje nebo i zemlja istom tom rečju pošteđeni su za oganj i čuvaju se za dan suda i propasti bezbožnih ljudi." Ovim stihovima petar upoređuje "univerzalni" dolazeći sud sa potopom u Nojevo vreme i kaže da je svet tada bio potpljen vodom. Isto tako, Božije obećanje da (Prva Mojsijeva 8:21; 9:11, 15) nikada neće više potopiti zemlju bi u tom slučaju bilo prekršavano neprekidno, ako se radilo samo o lokalnom potopu. Dalje, za sve ljude na svetu se danas kaže da su proizašli od Nojeva tri sina (Prva Mojsijeva 9:1, 19) i mnogi kasniji biblijski pisci su prihvatili istoričnost činjenice da je potop bio na celoj zemlji (Isaija 54:9; Prva Petrova 3:20; Druga Petrova 2:5; Jevrejima 11:7). I na kraju, Isus Hrist je verovao u univerzalni potop i uzeo ga je kao tip dolazećeg uništenja sveta kada se bude vratio (Matej 24:37-39; Luka 17:26, 27).

Postoje mnogi drugi biblijski dokazi koji upućuju na svetsku katastrofu kao što je globalni potop. Većina fosilnih ostataka koji se nalaze na svakom kontinentu, velika količina naslaga uglja koja bi zahtevala izuzetno brzo pokrivanje ogromnih površina vegetacije, činjenica da se okeanski fosili nalaze ispod planinskih vrhova po celom svetu, preko 270 priča o potopu iz celog sveta, kao i velika količina geoloških naslaga koje pokazuju mnoge slojeve sedimentnih naslaga( uključujući i one nađene u Velikom Kanjonu) sve to ukazuje na to da se globalni potop dogodio.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je Nojev potop bio globalan ili lokalni?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries