settings icon
share icon
Pitanje

Šta je to molitva pokajanja?

српски

Odgovor


Moliva pokajanja je molitva kojom se osoba moli Bogu kada shvati da je grešna i da joj je potreban Spasitelj. Samim izgovaranjem pokajničke molitve ništa nećemo postići. Pokajnička molitva ima smisla samo ako iskreno odražava ono što osoba zna, razume i veruje u vezi svoje gršnosti i potrebe za spasenjem.

Prvi aspekt pokajničke molitve je razumevanje da smo svi grešni. Rimljanima 3,10 objavljuje: „Kao što je napisano: Nema pravednoga – baš ni jednoga.“ Biblija jasno kaže da smo svi zgrešili. Svi smo grešnici kojima je potrebna milost i oproštenje od Boga (Titu 3,5-7). Zbog našeg greha, mi zaslužujemo večnu kaznu (Matej 25,46). Pokajnička molitva je molba za milost umesto osude. To je molba za milost da ne bi podlegli gnevu.

Drugi aspekt pokajničke molitve je poznavanje onog što je Bog uradio da bi otkupio naš izgubljen i grešan život. Bog se utelovio i postao ljudsko biće u osobi Isusa Hrista (Jovan 1,1. 14). Isus nas je naučio istini o Bogu, i živeo je savršeno pravedan i bezgrešan život (Jovan 8,46; 2. Korinćanima 5,21). Onda je Isus umro na krstu umesto nas, preuzimajući kaznu koju smo mi zaslužili (Rimljanima 5,8). Isus je ustao iz mrtvih da bi dokazao svoju pobedu nad grehom, smrću i paklom (Kološanima 2,15; 1. Korinćanima 15). Zbog svega ovog, gresi nam mogu biti oprošteni i večni dom u Nebu nam može biti obećan - samo ako poverujemo u Isusa Hrista. Sve što treba da uradimo je da verujemo da je On umro umesto nas i da je ustao iz mrtvih. (Rimljanima 10,9-10). Možemo biti spašeni isključivo milošću, samo verom, u Isusa samog. Efescima 2,8-9 kaže: „Jer ste posredstvom vere blagodaću spaseni, i to nije od vas, - Božiji je dar; ne od dela da se niko ne pohvali.“

Izgovaranje pokajničke molitve je jednostavno samo način da kažeš Bogu da se oslanjaš na Isusa Hrista kao svog Spasitelja. Nema „magičnih“ reči koje će te spasiti. Samo nas vera u Isusovu smrt i vaskrsenje može spasiti. Ako misliš da si grešan i da ti je potrebno spasenje kroz Isusa Hrista, evo jedne pokajničke molitve kojom možeš da se moliš Bogu: „Bože, znam da sam grešan. I znam da zbog toga zaslužujem kaznu. Ali, ja verujem u Isusa Hrista kao mog Spasitelja. Verujem da su Njegova smrt i vaskrsenje omogućili da mi bude oprošteno. Ja verujem u Isusa i samo u Isusa kao mog ličnog Gospoda i Spasitelja. Hvala ti Gospode, što si me spasao i što si mi oprostio! Amin!“

Da li si poverovao u Isusa Hrista zbog onog što si ovde pročitao? Ako jesi, molim te klikni na “Poverovao sam u Isusa Hrista danas” ikonu dole.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je to molitva pokajanja?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries