settings icon
share icon
Pitanje

Koje je bilo značenje i svhra Isusovih iskušenja?

српски

Odgovor


Posle krštenja, Isus „se pun Duha Svetoga vrati s Jordana, i vodio ga je Duh po pustinji, gde ga je đavo kušao četrdeset dana” (Luka 4:1-2).Ova tri iskušenja u pustinji bila su pokušaj da se Isus odvrati od svoje odanosti Bogu ka Satani. Slično iskušenje vidimo u Mateju 16:21-23, gde Satana, kroz Petra, kuša Isusa da zaobiđe krst za koji je bio predodređen. Luka 4:13 govori nam da je, posle iskušenja u pustinji, Satana „odstupio od njega za neko vreme”, što je, izgleda ukazivalo, da je Satana i dalje kušao Isusa, mada ti događaji nisu zabeleženi. Bitno je da On, uprkos raznim iskušenjima, nije zgrešio.

Jasno je da je Bog imao svrhu što je dozvolio da Isus bude iskušan u pustinji, iz izjave „vodio ga je Duh po pustinji”. Jedna svrha je da budemo sigurni da imamo prvosveštenika koji je u stanju da se poistoveti sa nama u svim našim slabostima i nesrećama (Jevrejima 4:15), jer On je bio kušan na svim poljima, kao što smo i mi. Ljudska priroda našeg Gospoda omogućava Mu da se poistoveti sa našim slabostima, jer je i On bio podložan slabostima. „Jer, zato što je i sam trpeo kad je bio kušan, može da pomogne onima koji se iskušavaju“(Jevrejima 2:18). Grčka reč „iskušan” znači “staviti na test”. Kada smo na testu i kada nas kušaju životne okolnosti, možemo biti sigurni da nas Isus razume i poistovećuje se sa nama kao neko ko je prošao kroz iste kušnje.

Isusova iskušenja prate tri šeme koje su zajedničke svim ljudima. Prvo iskušenje tiče se požude tela (Matej 4:3-4), koje uključuje sve oblike fizičkih želja. Naš Gospod je bio gladan i đavo ga je kušao da pretvori kamenje u hleb, ali On je odgovorio citirajući Ponovljeni zakon 8:3. Drugo iskušenje ticalo se ponosa života (Matej 4:5-7) i ovde je đavo pokušao da upotrebi biblijski stih protiv Njega (Psalam 91:11-12), ali Gospod je odgovorio koristeći Bibliju (Ponovljeni zakon 6:16), navodeći da bi bilo pogrešno za Njega da zloupotrebi sopstvenu vlast.

Treće iskušenje tiče se požude očiju (Matej 4:8-10) i ako je postojala neka prečica do statusa Spasitelja, ovo bi bio način, izbegavajući stradanje i raspeće zbog koga je prvobitno i došao. Đavo je već imao kontrolu nad svetskim carstvima (Efescima 2:2), ali bio je spreman da sve preda Hristu u zamenu za Njegovu odanost. I sama pomisao na to navodi Gospodnju božansku prirodu da se strese i On oštro odgovara: „Klanjaj se Gospodu, Bogu svome, i njemu jedinome služi“ (Matej 4:10; Ponovljeni zakon 6:13).

Postoje mnoga iskušenja u koja možemo da padnemo, jer su naša tela po prirodi slaba, ali imamo Boga koji neće dozvoliti da budemo kušani više nego što možemo da podnesemo; On će obezbediti izlaz (1. Korinćanima 10:13). Stoga, možemo živeti u pobedi i zahvalimo Bogu za izbavljenje od iskušenja. Isusovo iskustvo u pustinji pomaže nam da uvidimo ova uobičajena iskušenja koja nas sprečavaju da uspešno služimo Bogu.

Takođe, iz Isusovog odgovora na iskušenja, vidimo kakav treba da bude naš odgovor – citirajući Bibliju. Sile zla nam dolaze sa nebrojenim iskušenjima, ali sva ona sadrže u svojoj suštini tri iste stvari: požudu očiju, požudu tela i ponos života (1. Jovanova 2:16). Možemo priznati i boriti se protiv ovih iskušenja tako što ćemo natopiti naša srca i umove istinom. Oružje hrišćanskog vojnika u duhovnoj borbi uključuje samo jedno napadačko oružje, mač Duha koji je Reč Božija (Efescima 6:17). Blisko poznavanje Biblije staviće mač u naše ruke i osposobiti nas da budemo pobednici nad iskušenjima. EnglishVrati se na Srpsku stranu

Koje je bilo značenje i svhra Isusovih iskušenja?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries