settings icon
share icon
Pitanje

Da li Biblija opisuje da je Isus bio slavljen?

српски

Odgovor


Slavljenje znači „poštovanje dato božanskom biću". Ako je Isus bio slavljen i ako je to slavljenje prihvatao, time je potvrđivao svoje božanstvo. Ovo je bitno, jer postoje oni koji poriču Hristovo božanstvo, i umesto toga mu dodeljuju poziciju manju od Boga. Ipak, Isus je prihvatao slavljenje. Kao druga osoba Trojstva, On je bio i jeste slavljen.

Od početka Isusovog života, vidimo primere kako ga slave. Čim su mudraci ugledali odojče Hrista „padoše ničice i pokloniše mu se″ (Matej 2:11). Biblija beleži odaziv koji je Isus primio kada je, trijumfalno, ušao u Jerusalim: „A narod koji je išao pred njim i za njim vikao je: ,Osana sinu Davidovu; neka je blagosloven koji dolazi u ime Gospodnje; osana na visiniʾ″ (Matej 21:9; Jovan 12:13). Reč „osana" je uzvik spasenja i izdraz obožavanja. Ovu reč, koju koristi mnoštvo, definitivno je oblik slavljenja.

Odmah posle, Isus je zadivio učenike time što je hodao po vodi: „A koji su bili u čamcu padoše pred njega govoreći: zaista si Božiji Sin″ (Matej 14:33). Još dva nezaboravna trenutka u kojima Isus prihvata slavljenje desila su odmah posle Njegovog vaskrsenja. Neke od žena (Matej 28:8-9; Marko 16:1; Luka 24:10) išli su ka učenicima, nameravajući da im kažu za vaskrsenje, kada ih je Isus susreo. Kada su shvatile da je to On „prišavši uhvatiše njegove noge i pokloniše mu se″ (Matej 28:9).

Tu je i slučaj Tome, koji nije verovao da je Isus ustao iz mrtvih, uprkos svedočenju učenika da je to činjenica. Prošla je nedelju dana od vaskrsenja, a Toma je i dalje sumnjao. Isus se, znajući Tomine sumnje, prikazao Tomi i pokazao je ožiljke od eksera na svojim rukama i nogama, kao i ranu na svom bedru. Kako je Toma odgovorio? „Toma odgovori i reče mu: ,Gospod moj i Bog mojʾ″ (Jovan 20:28). Ni u jednom trenutku ne vidimo da je Isus rekao onima koji ga slave da prestanu, kao što su to obični ljudi, čak i anđeli govorili, kada su ih drugi pogrešno slavili (Dela 10:25-26; Otkrivenje 19:9-10).

Nastavljamo da slavimo Isusa danas nudeći mu se ka živa žrtva — nudeći sebe Bogu, putem vere u Isusa Hrista, da čini sa nama ono što misli da je podesno (Rimljanima 12:1-2). Isus je rekao: „Bog je duh, i koji mu se mole treba da se mole u duhu i istini″ (Jovan 4:24). Mi slavimo Boga u duhu i istini slušajući Njegove zapovesti. Slavljenje nije samo klanjanje Isusu, bacanje palminih grančica podno Njegovih nogu ili pevanje i uzvikivanje o tome kako ga volimo. Slavljenje uključuje poznavanje Njega, zajedništvo sa Njim, službu Njemu i veru u Njega.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li Biblija opisuje da je Isus bio slavljen?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries