settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu da učinim Isus Hristos da bude Gospod u mom životu?

српски

Odgovor


Ključ za razumevanje je, da je Isus Hristos već Gospod u vašem životu. Mi ne možemo da napravimo Isusa Hrista da bude Gospod. Isus Hristos je Gospod. Ono što treba da učinimo je da se pokorimo njegovom gospodstvu. Druga reč za naš odgovor na Isusovo gospodstvo je "pokorstvo." Da se pokoriš znači da se prepustiš volji i kontroli drugog, a u odnosu na hrišćane označava da se prepustimo volji i kontroli Isusa Hrista. To znači da kada Sveto Pismo zapoveda vernicima da vole jedni druge (Jovan 5:17), to je ono što treba da učine. Kada Sveto Pismo kaže da ne činimo preljubu ili da ne krademo (2. Mojsijeva 20:14-15), to znači da ne treba da ga pravimo. Potrebno je da razumemo da je pokorstvo ili poslušnost Božijim zapovestima vezano za hrišćanski rast i zrelost, i da nije uslov osoba da postane hrišćanin. Osoba ne postaje hrišćanin kroz dela, već samo verom u Isusa Hrista (Efescima 2:8-9).

Trebali bismo da shvatimo da se potpuna poslušnost ne može postići samo željom to da dogodi ili snagom nečijeg unutrašnjeg bića. To se neće dogoditi samo zato što smo mi tako "odlučili". Bez sile i snage Svetog Duha čak i vernici su skloni grešnom ponašanju i mislima. Da bismo bili poslušni, moramo se osloniti na snagu koju nam daje sila Svetog Duha koji prebiva u nama (Jovan 14:16-17). Ovo je samo po sebi čin poslušnosti, jer nam je u Poslanici Efecima zapoveđeno da budemo ispunjeni Duhom. Ovo ne znači da vernik dobija više od Duha, već da Sveti Duh dobija više od vernika—koje je cela ideja pokornosti. Da budeš ispunjen Duhom označava da se prepustiš kontroli Duha. U praksi, ovo se dešava kada vernik odgovori pozitivno na vođstvo Svetog Duha. Ovo se ne odnosi na osećanje da je neko vođen u punovremenu hrišćansku službu, i poslušnost tom obećanju, iako i to može biti uključeno. Radije, to se odnosi na svakodnevno donošenje odluka, kao što je da budemo ljubazni prema nekome ko se odnosio loše prema nama (Rimljanima 12:17); da smo iskreni u našoj komunikaciji sa drugima (Efescima 4:25); da smo pošteni u našim poslovnim odnosima (Efescima 4:28); ili da provodimo vreme u molitvi i izučavanju Božije Reči kao što nam je zapoveđeno (2. Timoteju 2:15). Ovo su samo neki od primera svakodnevnih odluka koje pokazuju našu pokornost Isusu Hristu.

Takođe je važno napomenuti da čak i kada ne uspemo da se pokorimo, Bog se pobrinuo za to da možemo da ostanemo u zajednici sa Njim. Prva Jovanova 1:9, kaže: " Ako ispovedamo svoje grehe, On je veran i pravedan — da nam oprosti grehe i očisti nas od svake nepravednosti." Čak i ovo je deo pokornosti i poslušnosti—da ispovedamo naše grehe Bogu za da možemo da ostanemo u zajedništvu sa Njim.Važno je napomenuti da kada smo ispravljeni pred teškom odlukom, prvo nešto koje treba da napravimo je da se molimo, tražeći od Gospoda da nam pomogne da donesemo ispravnu odluku i/ili da budemo poslušni onome što već znamo da je ispravno iz Božije Reči.

Da sumiramo ideju Hristovog Gospodstva, ona se ne sastoji od jednog čina poslušnosti, već se meri celokupnom poslušnošću i ne može se postići vlastitom silom ili snagom, već snagom koja nam je na raspolaganju kroz Svetog Duha koji prebiva u nama. Najjači smo kad se uzdamo u Njega (2. Korinćanima 12:10).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako mogu da učinim Isus Hristos da bude Gospod u mom životu?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries