settings icon
share icon
Pitanje

Šta je hrišćanska nauka?

српски

Odgovor


Hrišćansku nauku osnovala je Meri Bejker Edi (1821-1910) koja je uvela nove ideje o duhovnosti i zdravlju. Inspirisana sopstvenim iskustvom isceljenja 1866. godine, Edijeva je provela godine u proučavanju Biblije, molitvi i istraživanju raznih metoda isceljenja. Krajnji rezultat je bio sistem isceljenja koji je nazvala “hrišćanska nauka” 1879. godine. Njena knjiga „Nauka i zdravlje sa biblijskim ključem“ utrla je novi put spoznavanju veze između uma, tela i duha. Edijeva se tu nije zaustavila pa je osnovala koledž, crkvu, izdavačko preduzeće i ugledne novine „Kriščen sajens monitor“. Zbog svoje sličnosti sa ostalim grupama, mnogi veruju da je hrišćanska nauka kult, a ne hrišćanska denominacija.

Hrišćanska nauka uči da je Bog – Otac i Majka svega što postoji – potpuno dobar i potpuno duhovan kao i da celo njegovo stvorenje, uključujući i pravu prirodu svake osobe, ima božansko obličje koje je bez mane. I pošto je Božija tvorevina dobra, zlo poput bolesti, smrti i greha ne može biti deo fundamentalne stvarnosti. Tačnije, ta zla su rezultat života odvojenog od Boga. Glavni put za približavanje Bogu i isceljenje bolesti je molitva. To shvatanje se razlikuje od Biblijskog učenja koje kaže da je svaki čovek rođen sa nasleđenim Adamovim grehom koji ga razdvaja od Boga. Bez Božije milosti koja nas spasava posredstvom Hristove smrti na krstu, nikad ne bismo bili izlečeni od najgore od svih bolesti – greha.

Umesto da uči da Isus Hristos isceljuje od duhovne bolesti (vidi Isaija 53:5), hrišćanska nauka uzima Hristovu službu kao svoju paradigmu za isceljenje, verujući da ona pokazuje samu srž isceljenja u odnosu na spasenje. Sledbenici hrišćanske nauke se mole da bi bolje pojmili Božiju stvarnost i njegovu ljubav, i da bi iskusili i pomogli drugima da iskuse harmonizujuće, isceljujuće efekte svog spoznanja.

Za većinu sledbenika hrišćanske nauke duhovno izlečenje je prvi izbor zbog čega se okreću sili molitve umesto medicinskom lečenju. Vlasti se ponekad protive takvom verovanju, naročito u slučajevima kada se medicinsko lečenje uskraćuje deci. Pa ipak, ne postoji crkveno pravilo koje određuje svojim članovima kako će se lečiti.

U hrišćanskoj nauci nema sveštenih lica. Ulogu pastora i propovednika preuzeli su Biblija i knjiga “Nauka i zdravlje”. Biblijske lekcije se proučavaju svakog dana, a nedeljom ih pred svima čitaju izabrani članovi svake lokalne zajednice. Crkve imaju i nedeljne sastanke sa svedočanstvima na kojima članovi zajednice dele svoja iskustva isceljenja i oporavka.

Od svih postojećih “hrišćanskih” kultova, hrišćanska nauka nosi najneprikladnije ime. Ona niti je hrišćanska, niti je zasnovana na nauci. Hrišćanska nauka poriče sve temeljne istine koje jedan sistem verovanja čine hrišćanskim. Takođe, ona se suprotstavlja nauci zato što insistira na mističkoj duhovnosti nju ejdža koja je put ka fizičkom i duhovnom isceljenju. Zato ona treba da bude prepoznata i odbačena kao nehrišćanski kult.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je hrišćanska nauka?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries