settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači biti u Božijem prisustvu?

српски

Odgovor


Adam i Eva imali su blisku zajednicu u Božijem prisustvu pre pada (Postanje 3:8). Od tada, greh je sprečio našu spososobnost da budemo u fizičkom Božijem prisustvu (Izlazak 33:20). Sada su samo sveti, bezgrešni anđeli u fizičkom prisustvu Boga (Luka 1:19). Ali u hrišćaninu, Bog je prisutan uz pomoć svog Svetog Duha koji obitava u njima (Jovan 14:16-17,23;15:4; 1.Korinćanima 2:10-16; Efescima 1:13-14), a to prisustvo dolazi jedino putem vere u Gospoda Isusa Hrista.

Mi smo svesni realnosti ovog prisustva putem poslušnosti Njegovoj reči. Mi smo „izabrani rod, carsko sveštenstvo, sveti narod, stečeni narod da objavimo slavna dela onoga koji nas je iz tame prizvao u svoju čudesnu svetlost" (1. Petrova 2:9). Obrati pažnju da smo mi „izabrani rod ….stečeni narod". Ako pripadamo Njemu, zar On neće biti prisutan među nama? Nikada ne gubimo iz vida stvarnost Božijeg prisustva, bez obzira koliko često padamo; mi nikada ne grešimo toliko da izgubimo spasenje; nikada ne potonemo tako duboko da možemo da izgnamo Svetog Duha. Možemo da razbesnimo Boga zbog našeg greha, ali istinski vernici nikada ne gube prisustvo Svetog Duha. Iako nikada ne gubimo stvarnost Božijeg prisustva, možemo da izgubimo „osećaj" Njegovog prisustva.

Svako Božije dete nesumnjivo prolazi kroz osećanje da je izgubio Božije prisustvo, sa vremena na vreme, kao gazda koji je otišao iz kuće i otišao na službeni put na određeno vreme. Nije ostavio kuću potpuno praznu, jer, da jeste, poneo bi sve svoje stvari sa sobom. Ali, pošto je ostavio sav svoj nameštaj i druge stvari u toj kući, da li to znači da se neće opet vratiti? Svaki vernik zna da postoje vremena duhovne praznine kada, možda, Gospod odluči da testira našu veru. Zar nas On ne provodi kroz nevolje da bismo mogli da izađemo čistiji (Jov 23:10; 1. Petrova 1:7)?

Praktični rezultat obitavanja u Božijem prisustvu je radost! Mnogi hrišćani izgledaju mračno i utučeno, jer im nedostaje taj osećaj Božijeg prisustva. Zajedništvo je slatko za one koji hodaju sa Gospodom u poslušnosti i veri. Ali, slatko zajedništvo koje dolazi iz poslušnosti i poveranja u Gospoda nije prolazno osećanje. Ono nas održava, posebno tokom iskušenja, „jer će radost Gospodnja biti vaša sila" (Nemija 8:10). Jakov, Isusov brat piše: „Smatrajte za čistu radost, braćo moja, kada padnete u različite napasti" (Jakovljeva 1;2), jer napasti proizvode veru i razvijaju istrajnost. Kada istrajemo kroz iskušenja, dokazujući sebi samima i drugima da je naša vera stvarna, naše osećanje Božijeg prisustva se povećava, kao i naša radost.

David govori o radosti koju samo pravednik može da poznaje (Psalam 16:11) – radost koja je predukus mnogo veće i večne radosti kada vidimo Gospoda licem u lice u slavi koja će doći.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta znači biti u Božijem prisustvu?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries