settings icon
share icon
Pitanje

Da li je Bog stvaran? Kako možemo da budemo sigurni da je Bog stvaran?

српски

Odgovor


Znamo da je Bog stvaran zato što nam je otkrio sebe na tri načina: kroz stvorenje, kroz svoju Reč i kroz Svoga Sina, Isusa Hrista.

Najosnovniji dokaz o Božijem postojanju je ono što je On stvorio. „Čak i Njegove nevidljive osobine, Njegova večna sila i božanstvo, mogu se od stvorenja sveta jasno sagledati, ako se na Njegovim delima promatraju, da [nevernici] nemaju izgovora“ (Rimljanima 1,20). „Nebesa kazuju slavu Božiju, i dela ruku Njegovih glasi svod nebeski“ (Psalam 19,1).

Kada bih našao ručni časovnik nasred polja, ja ne bih pretpostavio da se on tu „pojavio“ ni od kuda i da je oduvek postojao. Na osnovu konstrukcije sata, ja bih pretpostavio da ga je neko konstruisao. Ali ja vidim mnogo veličanstveniju tvorevinu i preciznost u svetu oko nas. Naše merenje vremena se ne zasniva na ručnom časovniku, već na Božijem delu — stalnoj rotaciji zemlje (i radioaktivnom raspadu ceziujma – atomske mase 133). Univerzum nam pokazuje veličanstvenu tvorevinu i ovo je dokaz u korist Velikog Tvorca.

Ako bih našao kodiranu poruku, ja bih potražio kriptografa da mi pomogne da dešifrujem poruku. Moja pretpostavka bi bila da je poruku poslala inteligentna osoba, neko ko je stvorio taj kod. Koliko je kompleksn DNK „kôd“ koji nosimo u svakoj ćeliji naših tela? Zar nam kompleksnost i svrha DNK ne ukazuju na Inteligentnog Zapisivača tog kôda?

Bog ne samo da je stvorio složen i savršeno harmoničan fizički svet, već je u srce svake osobe stavio večnost (Knjiga propovednika 3,11). Čovečanstvo ima urođeno shvatanje da je život više nego što možemo očima sagledati, da postoji jedno veće bivstovanje od ovog rutinskog života na zemlji. Naš osećaj za večnost se očituje na makar dva načina: stvaranje zakona i bogoštovanje.

Svaka civilizacija kroz istoriju je vrednovala određene moralne zakonitosti koje su začuđujuće slične u svim kulturama. Na primer, ideal ljubavi je univerzalno uvažavan, dok je čin laganja univerzalno osuđivan. Opšta moralnost—to globalno razumevanje ispravnog i pogrešnog—ukazuje na Uzvišeno Moralno Biće koje nam je dalo takve principe.

Na isti način, ljudi u celom svetu, bez obzira na njihovu kulturu su uvek negovali sistem bogoštovanja. Objekat slavljenja može da varira, ali osećaj za „višu silu“ je neporeciv deo onog što znači biti čovek. Naša sklonost ka slavljenju je u skladu sa činjenicom da nas je Bog stvorio „na svoju sliku“ (1. Mojsijeva 1,27).

Bog nam je sebe takođe otkrio kroz svoju Reč, Bibliju. Kroz celo Pismo, postojanje Boga tretira se kao očigledna činjenica (1. Mojsijeva 1,1; 2. Mojsijeva 3,14). Kada je Bendžamin Frenklin napisao svoju Autobiografiju, on nije gubio vreme pokušavajući da dokaže svoje sopstveno postojanje. Slično, Bog ne provodi previše vremena dokazujući svoje postojanje u svojoj knjizi. Činjenica da Biblija menja živote, njen integritet i čuda koja su pratila njeno pisanje bi trebalo da su dovoljni da nas privuku da je bilže proučimo.

Treći način na koji se Bog otkrio je kroz Svog Sina, Isusa Hrista (Jovan 14,6-11). „U početku beše Reč Božija, i ta Reč beše u Boga, i Bog beše Reč. . . . I Reč se ovaploti i stanova među nama“ (Jovan 1:1, 14). U Isusu Hristu „telesno obitava sva punina Božanstva“ (Kološani 2,9).

U svom neverovatnom životu, Isus je savršeno održao sav Starozavetni zakon i ispunio sva proročanstva u vezi Mesije (Matej 5,17). On je učinio mnoga dela milosrđa i javnih čuda da bi potkrepio svoju poruku i posvedočio o svom božanskom poreklu (Jovan 21,24-25). Onda je tri dana posle svog raspeća, ustao iz mrtvih i ta je činjenica potvrđena od strane stotine očevidaca (1. Korinćanima 15,6). Istorijski zapisi obiluju sa „dokazima“ ko Isus jeste. Kao što je Apostol Pavle rekao, „jer se to nije desilo u nekom uglu“ (Dela 26,26).

Mi shvatamo da će uvek biti skeptika koji će imati neke svoje ideje o Bogu i u skladu sa tim će tumačiti dokaze. I biće onih kojima nikada neće biti dovoljno dokaza (Psalam 14,1). Na kraju se sve svodi na veru (Jevreji 11,6).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je Bog stvaran? Kako možemo da budemo sigurni da je Bog stvaran?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries