settings icon
share icon
Pitanje

Šta je argument o Bogu praznina?

српски

Odgovor


Argument „Bog praznina“ odnosi se na percepciju univerzuma u ​​kojoj se sve što se trenutno može objasniti našim znanjem o prirodnim fenomenima smatra izvan domena božanske interakcije i stoga je koncept „Boga“ prizvan da objasni ono što nauka još uvek nije u stanju da objasni. Drugim rečima, samo „praznine“ u naučnom znanju se objašnjavaju Božjim delom, pa otuda i naziv „Bog praznina“.

Ideja je, da kako naučno istraživanje napreduje, a sve veći broj fenomena se objašnjava na prirodan način, uloga Boga se shodno tome smanjuje. Glavna kritika obično navodi da pozivanje na natprirodna objašnjenja treba vremenom da umanjuju verodostojnost, pošto se domen znanja koje je Bog prethodno objasnio smanjuje.

Međutim, sa savremenim napretkom nauke i tehnologije, stvari su se bukvalno preokrenule. Sa pojavom elektronskih skenirajućih mikroskopa, po prvi put smo bili u mogućnosti da posmatramo kompleksno funkcionisanje ćelije. Ono za šta se prvobitno i pojednostavljeno smatralo da nije ništa drugo do „mrlja“ protoplazme, sada vidimo da je ćelija daleko složenija, sa mnogo više informacionog materijala, nego što se ikada ranije pretpostavljalo.

Za veći deo onoga što se mislilo da je bilo „rešeno“ početkom dvadesetog veka, sada se otkriva da je to bilo neadekvatno objašnjeno naturalizmom. Tehnologija dvadeset prvog veka sve više otkriva zjapeće rupe u konvencionalnoj teoriji evolucije. Bogat informacijama sadržaj „jednostavnog“, tek je nedavno shvaćen na svakom realnom nivou i utvrđeno je da je sve, samo ne jednostavan. Informacija se sada može shvatiti kao inherentno nematerijalna. Stoga se materijalistički procesi ne mogu kvalifikovati kao izvori informacija.

U stvarnosti, vera u Boga se može izvesti objektivnom procenom, a ne subjektivnom pretpostavkom što je možda bio slučaj hiljadama godina pre. Ali mnogi ljudi jednostavno poriču ono što im je očigledno. Biblija se obraća upravo tim ljudima: „Jer Božji gnev se otkriva protiv svake bezbožnosti i nepravednosti ljudi, koji svojom nepravednošću potiskuju istinu. Njima je, naime, poznato ono što se može saznati o Bogu, jer im je Bog to otkrio. A Božije nevidljive osobine – Njegova večna sila i božanstvo, mogu se jasno videti od postanka sveta na onome što je stvorio. Stoga niko nema izgovora“ (Rimljanima 1:18-20). Argument o Bogu praznina je primer „potiskivanja istine“ jer svodi Boga na „rezervno“ objašnjenje za one stvari koje se još ne mogu objasniti prirodnim fenomenima. To neke dovodi do pogrešnog zaključka da Bog nije svemoćno, sveprisutno, apsolutno Biće o kome svedoči Sveto pismo.

Postoji mnogo toga za šta prirodne nauke jednostavno ne mogu dati objašnjenje, kao što je beskonačno poreklo vremena/prostora/materije i njihova precizna usklađenost; nastanak i kasniji razvoj samog života; i poreklo složenih i specifičnih informacionih sistema svojstvenih svim živim bićima, koji se ne mogu (niti će se ikada moći) objasniti prirodnim sredstvima. Stoga se ne može racionalno razdvojiti natprirodno od posmatranog univerzuma, dokazujući još jednom da „u početku stvori Bog nebo i zemlju“ (1. Mojsijeva 1:1).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je argument o Bogu praznina?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries