settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je Bog, ljubomorni Bog?

српски

Odgovor


Važno je da razumemo kako se reč “ljubomoran” koristi. Njena upotreba u Drugoj Mojsijevoj 20:5 gde se koristi da opiše Boga, se razlikuje od njene upotrebe kada se koristi da se opiše greh ljubomore (Galatima 5:20). Kada mi koristimo reč “ljubomoran,” mi je koristimo u smislu zavisti prema nekom ko ima nešto što mi nemamo. Neko može da bude ljubomoran na nekog ili da zavidi nekom ko ima lepa kola ili kuću(posed). Ili neko može da bude ljubomoran ili da zavidi nekom ko ima neke sposobnosti ili talenat (kao što je atletika). Drugi primer može da bude da neko nekom zavidi ili je ljubomoran zbog njegove lepote.

U Drugoj Mojsijevoj 20:5, se ne radi o tome da je Bog ljubomoran ili zavidan zato što neko ima nešto što On nema ili želi. Druga Mojsijeva 20:4-5 kaže: “Ne gradi sebi lik rezani niti kakvu sliku od onog što je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodi, ili ispod zemlje. Nemoj im se klanjati niti im služiti, jer sam ja Gospod Bog tvoj, Bog ljubomorni…” Primetite da je Bog ljubomoran kada neko daje nešto nekom što Bogu po pravu pripada.

U ovim stihovima, Bog govori o ljudima koji prave idole kojima se klanjaju, i slave idole umesto da Bogu daju slavu koja samo njemu pripada. Bog je posesivan kada se radi o slavljenju i hvaljenju koja pripada samo njemu. Greh je (kao što Bog kaže u svojoj zapovesti) da slavimo ili hvalimo bilo koga osim Boga. Greh je kada želimo, ili zavidimo, ili smo ljubomorni zato što neko ima nešto koje mi nemamo. Upotreba same reči “ljubomoran” je različita kada Bog kaže da je ljubomoran. Ono na šta je On ljubomoran, njemu pripada; slava i hvala pripadaju samo njemu, i samo njemu treba da se odaju.

Možda jedan praktičan primer može da nam pomogne da razumemo razliku. Ako jedan muž vidi drugog muškarca kako flertuje sa njegovom ženom, on ima pravo da bude ljubomoran, jer jedino on ima pravo da flertuje sa sopstvenom ženom. Ovaj oblik ljubomore nije grešan. Čak je u potpunosti u redu. Da ste ljubomorni na nešto za koje sam Bog kaže da vam pripada, je dobro i odgovarajuće. Ljubomora je greh, kada postoji želja za nečim koje ti ne pripada. Slava, hvala, čast i obožavanje pripadaju samo Bogu, jer on je jedini koji je toga istinski dostojan. Tako da Bog je sa pravom ljubomoran kada slava, hvala, čast ili obožavanje se odaju idolima. Ovo je tačno ta ljubomora o kojoj apostol Pavle piše u Drugoj Koprinćanima 11:2: “Jer revnujem za vas Božijom revnošću...”

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Zašto je Bog, ljubomorni Bog?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries