settings icon
share icon
Pitanje

Kako da razumem koncept Boga Oca?

српски

Odgovor


„Vidite kakvu nam je ljubav dao Otac — da se nazovemo deca Božija, i jesmo. Svet nas zato ne poznaje, što njega nije upoznao". I to smo mi! Razlog što nas svet ne poznaje je taj što ne poznaje Njega" (1. Jovanova 3:1). Ovaj odeljak počinje zapovešću: „Vidite". Jovan želi da posmatramo kako se manifestuje Božija ljubav. On je napravio uvod o Božijoj ljubavi u prethodnom poglavlju (1. Jovanova 2:5, 15), ukratko ovde govori o njoj, i u potpunosti je objašnjava u četvrtom poglavlju. Jovanov cilj je da opiše vrstu ljubavi koju Bog daje Svojoj deci, „kakvu nam je ljubav dao". Grčki prevod za ove reči se može naći samo šest puta u Novom zavetu i uvek podrazumeva zaprepašćenje i divljenje.

Ono što je zanimljivo je napomenuti ovde je da Jovan ne kaže: „Otac nas voli". Da je to uradio, opisao bi stanje. Umesto toga, on nam govori da je nam je Otac „dao" Svoju ljubav, i iz toga sledi da je oslikao delovanje i veličinu Božije ljubavi. Takođe je zanimljivo zapaziti da je Jovan sa ciljem upotrebio reč „Otac". Ta reč podrazumeva odnos između oca i deteta. Međutim, Bog nije postao Otac onda kada nas je usvojio kao decu. Božije očinstvo je je večno. On je večno Otac Isusa Hrista i kroz Isusa On je nama Otac. Kroz Isusa primamo Božiju ljubav i nazvani smo „decom Božijom".

Kakva je čast što nas Bog zove Svojom decom i daje nam sigurnost da smo kao deca naslednici i sunaslednici sa Hristom (Rimljanima 8:17). U svom evanđelju Jovan nam takođe govori da Bog daje pravo onima koji su primili Hrista kao Gospoda i Spasitelja da postanu deca Božija (Jovan 1:12). Bog proširuje Svoju ljubav na Svog Sina Isusa Hrista, i kroz Njega, na svu Njegovu usvojenu decu.

Kada nam Jovan kaže: „i jesmo!", on izjavljuje koji je zaista naša pozicija. Sada, u ovom trenutku, mi smo Njegova deca. Drugim rečima, to nije obećanje koje će Bog ispuniti u budućnosti. Ne, istina je da smo mi već Božija deca. Uživamo sva prava i privilegije svog usvojenja jer smo upoznali Boga kao Oca. Kao Njegova deca, mi doživljavamo Njegovu ljubav. Kao Njegova deca mi ga priznajemo kao Oca, jer imamo iskustvo poznavanja Boga. U Njega koji nas voli, obezbeđuje nam sve, i štiti nas, kao što bi to učinio naš zemaljski otac, stavljamo svoje pouzdanje i veru. Kao što bi trebalo da čini i zemaljski otac, Bog disciplinuje svoju decu kada su neposlušna ili kada se ogluše na Njegove zapovesti. On to čini na našu korist tako da „da dođemo do učešća u njegovoj svetosti" (Jevrejima 12:10).

Ima mnogo načina na koje Pismo opisuje one koji vole Boga i poslušni su mu. Mi smo naslednici Božiji i sunaslednici sa Hristom (Rimljanima 8:17); mi smo sveto sveštenstvo (1. Petrova 2:5); mi smo nova stvorenja (2. Korinćanima 5:17); i mi smo učesnici u Božijoj prirodi (2. Petrova 1:4). Međutim, više od bilo čega gore navedenog, važnija od bilo kakve titule ili pozicije je jednostavna činjenica da smo Božija deca i da je On naš nebeski Otac.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako da razumem koncept Boga Oca?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries