settings icon
share icon
Pitanje

Da li je Biblija relevantna danas?

српски

Odgovor


Jevrejima 4:12 kaže: “Jer je reč Božija živa, i delotvorna i oštrija od svakog mača s dve oštrice, te doseže do rastavljanja duše i duha, zglavaka i moždine, pa sudi mislima i smeranjima crca.” Dok je Bibliju pisalo više od 40 autora u periodu od više od 1500 godina, njena tačnost i relevantnost ostaju nepromenjeni. Biblija je jedinstveni objektivni izvor svakog otkrovenja koje nam je Bog dao o sebi i o svom planu za ljudski rod.

Biblija sadrži veliki broj informacija o prirodnom svetu koje su potvrđene naučnim posmatranjem i istraživanjem. Neki od ovih odeljaka uključuju Treću Mojsijevu 17:11, Knjigu Propovednika 1:6-7, Jova 36:27-29, Psalam 102:25-27 i Kološanima 1:16-17. Kako se biblijska priča o Božijem planu otkupljenja za ljudski rod razvija, mnogi različiti karakteri su opisani na živopisan način. Na takav način, Biblija pruža veliki broj informacija o ljudskom ponašanju i njegovim tendencijama. Naše svakodnevno iskustvo nam pokazuje da su ove informacije tačnije i da bolje opisuju ljudsko stanje nego bilo koja psihološka knjiga. Mnoge istorijske činjenice zapisane u Bibliji su potvrđene i iz ne biblijskih izvora. Često, istorijska istraživanja pokazuju ogromno slaganje između biblijskih i i ne biblijskih izvora za jedan isti događaj. U mnogim slučajevima, Biblija se smatra istorijski tačnijom.

Međutim, Biblija niti je istorijska knjiga, niti pslihološki tekst, niti naučni dnevnik. Biblija je prikaz koji nam je Bog dao o samom sebi i o tome šta su Njegove želje i planovi za ljudski rod. Najznačajniji deo ovog otkrivenja je priča o našoj odvojenosti od Boga zbog greha, i o načinu na koji je Bog obezbedio obnovljenje našeg zajedništva kroz žrtvu svoga Sina, Isusa Hrista, na krstu. Naša potreba za otkupljenjem se ne menja. Niti Božija želja da nas pomiri sa Sobom.

Biblija sadrži veliki broj tačnih i relevantnih informacija. Najvažnija poruka u Bibliji – otkupljenje – je univerzalna i neprekidno primenjiva za ljudski rod. Božija reč nikada neće biti prevaziđena, potisnuta ili usavršavana. Kultura se menja, zakon se menja, generacije dolaze i odlaze – ali Božija reč je relevantna danas kao i kada je prvi put napisana. Celo Pismo ne mora obavezno da je direktno primenjivo na nas danas, ali celo Pismo sadrži istinu koju mi možemo, i koju treba da primenimo u našim životima danas.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je Biblija relevantna danas?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries