settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija govori o hrani koju treba da jedemo (košer)?

српски

Odgovor


U 3. Mojsijevoj 11. glavi nalazi se spisak zabranjene hrane koji je Bog dao Izrailju. Zakon o hrani zabranjuje jedenje svinjetine, ljuskara, većine insekata, ptica lešinara i raznih drugih životinja. Ta pravila nisu nikad bila namenjena nikom drugom sem Izrailjcima. Njihova svrha je bila da izdvoje izrailjski narod od ostalih naroda. Pošto je tome došao kraj, Isus je svu hranu proglasio čistom (Marko 7:19). Bog je apostolu Petru dao viziju u kojoj mu je rekao da sve životinje koje su do tada bile nečiste sada mogu da se jedu: “Što je Bog učinio čistim ne nazivaj poganim” (Dela 10:15). Smrću na krstu Isus je ispunio starozavetni zakon (Rimljanima 10:4; Galatima 3:24-26; Efescima 2:15). To se odnosi i na zakon o čistoj i nečistoj hrani.

Rimljanima 14:1-23 uči nas da nisu svi dovoljno zreli u veri da bi prihvatili činjenicu da je sva hrana čista. Iz tog razloga, ako smo pored nekoga koga može da uvredi to što jedemo “nečistu” hranu, treba da se odreknemo svog prava. Imamo pravo da jedemo šta hoćemo, ali nemamo pravo da vređamo druge ljude čak i kada nisu u pravu. Mi, hrišćani današnjice, imamo pravo da jedemo šta hoćemo sve dok to nije uzrok nečijeg posrtanja u veri.

U Novom zavetu milosti Biblija se više bavi time koliko jedemo nego šta jedemo. Fizički nagoni su merilo sposobnosti da kontrolišemo sebe. Ako ne umemo da se kontrolišemo u jelu, verovatno se nećemo kontrolisati ni u drugim navikama, naročito onim koje se tiču uma (požuda, pohlepa, mržnja, bes) i nećemo moći da se uzdržimo od ogovaranja i svađa. Ne smemo dozvoliti nagonima da nas kontrolilšu, već mi treba da kontrolišemo njih (5. Mojsijeva 21:20; Priče Solomunove 23:2; 2. Petrova 1:5-7; 2. Timoteju 3:1-9; 2. Korinćanima 10:5).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija govori o hrani koju treba da jedemo (košer)?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries