settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je Bog naredio Avramu da žrtvuje Isaka?

српски

Odgovor


Avram je u svom životu mnogo puta poslušao Boga, ali ništa nije moglo da se uporedi sa testom iz 1. Mojsijeve u 22 glavi. Božija naredba je glasila: “Uzmi sada sina svog, jedinca svog milog, Isaka, pa idi u zemlju Moriju, i spali ga na žrtvu tamo na brdu gde ću ti kazati” (1. Moj. 22:2). Isak je bio dete obećanja što je ovaj zahtev činilo još čudnijim i šokantnijim. Kako je Avram odgovorio Bogu? Bespogovornom poslušnošću. Već sledećeg jutra krenuo je na put zajedno sa slugama, magaretom, drvima za paljenje žrtve i sinom Isakom. Njegova apsolutna poslušnost uprkos nelogičnom naređenju donela je slavu Bogu i zbog toga je i danas primer kako Bog treba da bude proslavljen. Ako smo poslušni onako kako je Avram to bio, verujući da je Božiji plan najbolji, time uzvisujemo Boga i njegov karakter. Avramova poslušnost pred užasnom zapovešću uzvisila je Božiju suverenu ljubav, opravdala poverenje u njega i njegovu dobrotu. Njegova vera u Boga kojeg je poznavao i voleo obezbedila mu je mesto među herojima vere koji se pominju u Jevejima 11. glavi.

Bog izdvaja Avramovu veru kao jedinu po kojoj se dobija spasenje i stavlja je kao primer svima onima koji dolaze posle Avrama. U 1. Moj. 15:6 piše: “I poverova Avram Bogu, a On mu primi to u pravdu.” Taj osnov hrišćanske vere potvrđen je u Rimljanima 4:3 i Jakovu 2:23. Istu pravednost koju je primio Avram dobijamo i mi kada verom prihvatamo Božiju žrtvu za naše grehe, Isusa Hrista. “Onoga koji nije znao greha Bog je učinio grehom za nas, da mi u njemu postanemo pravednost Božija” (2. Korinćanima 5:21).

Starozavetna priča o Avramu je temelj novozavetnog učenja o žrtvi pomirenja koju je Gospod Isus Hristos podneo na krstu za sve ljude. Mnogo vekova kasnije Isus je izjavio: " Avraam, otac vaš, likovao je što će videti moj dan, i - video je i obradovao se” (Jovan 8:56). Između ova dva biblijska prikaza postoje brojne paralele od kojih izdvajamo nekoliko:

• “Uzmi sada sina svog, jedinca svog milog Isaka” (s. 2); „Jer Bog je tako zavoleo svet da je svog jedinorodnog Sina dao” (Jovan 3:16).

• “Idi u zemlju Moriju, i spali ga na žrtvu tamo” (s. 3). Veruje se da je Morija bila na mestu gde se sada nalazi Jerusalim u kome je Isus bio razapet izvan gradskih zidina (Jevrejima 3:16).

• “Spali ga na žrtvu tamo” (s. 2); “Hristos je umro za naše grehe - po Pismima” (1. Kor. 15:3).

• “I uzevši Avram drva za žrtvu naprti Isaku sinu svom” (s. 6); Isus “noseći svoj krst” (Jovan 19:17).

• “A gde je jagnje za žrtvu?“ (s. 7); Jovan Krstitelj je rekao: „Evo jagnje Božije koje uklanja greh sveta” (Jovan 1:29).

• Iz poslušnosti ocu Isak je pristao je da bude žrtva (s. 9); Isus se molio: “Oče moj, ako je moguće, neka me mimoiđe ova čaša; ali ne kako ja hoću nego kako ti" (Matej 26:39).

• Isakovo uskrsnuće ima preneseno značenje, ali Isusovo je bilo stvarno. “Verom je Avraam prineo Isaaka kada je bio kušan, i jedinca je prinosio on koji je primio obećanja, kome je rečeno: ‘Po Isaaku nazvaće ti se potomstvo’. Pomislio je da je Bog kadar i iz mrtvih vaskrsavati; zato ga je i dobio kao sliku” (Jevrejima 11:17-19); Isus “je sahranjen, i vaskrsnut trećega dana - po Pismima” (1. Korinćanima 15:4).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Zašto je Bog naredio Avramu da žrtvuje Isaka?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries