settings icon
share icon

O privire de ansamblu asupra Vechiului Testament

Vechiul Testament este împărţit în cinci secţiuni: Pentateuhul (de la Genesa la Deuteronomul), cărţile istorice (de la Iosua la Estera), cărţile poetice (de la Iov la Cântarea cântărilor), profeţii mari (de la Isaia la Daniel) şi profeţii mici (de la Osea la Maleahi). Vechiul Testament a fost scris aproximativ între anii 1400 şi 400 î.Cr. Vechiul Testament a fost scris în principal în ebraică, cu puţine şi scurte secţiuni scrise în aramaică (în esenţă o variaţie de ebraică).

Vechiul Testament se ocupă în primul rând de relaţia dintre Dumnezeu şi naţiunea lui Israel. Pentateuhul tratează naşterea poporului Israel şi stabilirea de către Dumnezeu a unei relaţii bazate pe legământ cu Israelul. Cărţile istorice consemnează istoria Israelului, victoriile şi succesele lui, împreună cu înfrângerile şi eşecurile sale. Cărţile poetice ne oferă o vedere mai îndeaproape a relaţiei lui Dumnezeu cu Israelul şi a pasiunii Lui pentru Israel ca acesta să se închine şi să-L asculte pe El. Cărţile profetice sunt chemarea lui Dumnezeu pentru Israel de a se pocăi de idolatrie şi de necredincioşie şi de a se întoarce la o relaţie de ascultare şi de fidelitate spirituală.

Poate că un titlu mai potrivit ar fi Primul Testament. Cuvântul „vechi” tinde să indice ideea de „depăşit” sau „irelevant”. Acest lucru este cât se poate de neadevărat. Un studiu amănunţit al Vechiului Testament este o strădanie care merită şi care îmbogăţeşte din punct de vedere spiritual. Mai jos sunt linkurile către rezumatele cărţilor Vechiului Testament. Sperăm din toată inima că această privire de ansamblu a Vechiului Testament îţi va fi benefică în umblarea ta cu Hristos.

Cartea Genesa

Cartea Exodul

Cartea Leviticul

Cartea Numeri

Cartea Deuteronomul

Cartea Iosua

Cartea Judecătorii

Cartea Rut

Cartea 1 Samuel

Cartea 2 Samuel

Cartea 1 Împăraţi

Cartea 2 Împăraţi

Cartea 1 Cronici

Cartea 2 Cronici

Cartea Ezra

Cartea Neemia

Cartea Estera

Cartea Iov

Cartea Psalmii

Cartea Proverbele

Cartea Eclesiastul

Cartea Cântarea cântărilor

Cartea Isaia

Cartea Ieremia

Cartea Plângerile lui Ieremia

Cartea Ezechiel

Cartea Daniel

Cartea Osea

Cartea Ioel

Cartea Amos

Cartea Obadia

Cartea Iona

Cartea Mica

Cartea Naum

Cartea Habacuc

Cartea Țefania

Cartea Hagai

Cartea Zaharia

Cartea Maleahi

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

O privire de ansamblu asupra Vechiului Testament
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries